Hoppa till huvudinnehållet

Så många stadsbussar har fått namn – och då ska resten döpas

Publicerad:
För tillfället har 25 stadsbussar fått namn efter en känd värmlänning. Planerna är fortsatt att resten också ska få ett namn.
För tillfället har 25 stadsbussar fått namn efter en känd värmlänning. Planerna är fortsatt att resten också ska få ett namn. Foto: Helena Karlsson

Sommaren 2016 namngavs de tio första stadsbussarna efter kända värmlänningar. Sedan dess har ytterligare 15 fått namn, lite i skymundan.

Resten då?

– Vi skulle kunna namnge alla i morgon om det var så, säger Mathias Lindgren, trafikchef för tätortstrafiken.

Till tonerna av Da Buzz fick en av stadsbussarna just det namnet i juni 2016. Ytterligare nio bussar ”döptes” på Stora torget under festliga former.

Bussarna har fått sina namnHär lär nya bussdepån i Karlstad hamna

Dessförinnan hade Karlstadsborna fått skicka in namnförslag. Närmare 600 förslag kom in till Karlstadsbuss.

Tanken var att alla då drygt 60 bussar skulle namnges allteftersom. Lite i skymundan har sedan ytterligare 15 bussar blivit uppkallade efter Värmlandsprofiler. Senast var i december 2018.

Sedan 2016 har ännu fler fordon tagit sig in i bussflottan, så vad händer med dem?

– Det finns i planerna att fler ska få namn vad det lider. Det finns inget spikat datum, vi väntar på rätt tillfälle, säger Mathias Lindgren, trafikchef för tätortstrafiken.

Peter Kullgren (KD), då ordförande i stadsbyggnadsnämnden, avslöjar namnet på en av bussarna 2016
Peter Kullgren (KD), då ordförande i stadsbyggnadsnämnden, avslöjar namnet på en av bussarna 2016 Foto: Helena Karlsson/NWT Arkiv

Några problem med att komma på namn finns inte.

– Vi har gjort klart med några. Med levande personer är det enkelt, är personen avliden hör vi med släktingar om den aktuella personen varit avliden i mindre än tio år.

Skulle rätt tillfälle dyka upp bara sådär redan om en vecka skulle det inte vara några problem att sätta en namndekal på resterande drygt 40 bussar, menar Mathias Lindgren.

– Vi har lite olika aktiviteter på gång och vill inte dra av alla på ett bräde, men det finns en färdig lista så vi skulle kunna namnge alla i morgon om det var så.

Vad händer med namnet när en buss går i ”pension”?

– Alla nu namngivna bussar finns med i nuvarande avtal med samma entreprenör och kommer att vara det fram till 2025 åtminstone, men det är högst troligt att namnet hoppar över till en ny buss.

De har gett namn till en Karlstadsbuss

2016

Alma Andersson

Anders Jacobsson

Anna Sandborgh

Da Buzz

Eva-Lisa Holtz

Gundega Liede

Hertig Karl

Kalle Knepig

Monica Zetterlund

Stig Torstensson

2017

Ann-Louise Skoglund

Anna Ljungqvist

Anton Niklas Sundberg

Björn Goop

Kent Finell

Lambergsfrua

Maj Bylock

Ole Wiggo Bang

Sven-Erik Magnusson

Thore Skogman

Zarah Leander

2018

Christer Sjögren

Lars Lerin

Rikard Wolff

Selma Lagerlöf

Artikeltaggar

Karlstads kommunKarlstadsbussKollektivtrafikMathias LindgrenTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.