Jag drack öl med SD – och hade gjort om det

Debatt
PUBLICERAD:
Mycket få personer engagerar sig partipolitiskt, stolar i de politiska församlingarna gapar tomma till följd av ett politiskt klimat som är destruktivt för demokratin, skriver Alexander Paulsson.
Foto: Peter Bäcker
Vi sågs och drack öl, bjöd in media av det enkla skälet att vi ville förmedla en bild gentemot allmänheten om att polarisering och sandlådefasoner inte alltid behöver vara en realitet, åtminstone inte i ungdomspolitiken, skriver Alexander Paulsson.

Många har undrat vilken ölsort jag och Robin Lennartsson drack när vi sågs. Jag minns faktiskt inte, men den var god även om notan för Socialdemokraterna blev mycket dyr. I lokalmedia beskrevs hur flera partikamrater reagerat kritiskt till vårt möte, även om det inte ger en rättvis bild över mottagandet överlag.

Många, så kallat vanligt folk har hört av sig och visat sina sympatier till att en ung socialdemokrat mött en ung sverigedemokrat. Men som med alla politiska frågor i dagens samhälle tenderar debatten att dras till sina ytterligheter.

Sedan är det såklart trist att somliga framställt det som att vi bara ville göra en PR-kupp utan att ens lyfta eller citera våra faktiska syften bakom mötet. Man får gärna vara kritisk och jag uppmuntrar till diskussion men ska man vara trovärdig behöver man också göra egna efterforskningar och vara källkritisk, som att höra av sig eller åtminstone lyfta själva andemeningen med varför vi möttes.

Vi sågs och drack öl, bjöd in media av det enkla skälet att vi ville förmedla en bild gentemot allmänheten om att polarisering och sandlådefasoner inte alltid behöver vara en realitet, åtminstone inte i ungdomspolitiken. Att somliga tolkat det till nästintill det extrema är var och ens ensak, det kan jag inte göra något åt. Men det hade varit önskvärt att åstadkomma en riktig diskussion om det problem som vårt möte belyste.

Mycket få personer engagerar sig partipolitiskt, stolar i de politiska församlingarna gapar tomma till följd av ett politiskt klimat som är destruktivt för demokratin. Det måste vi göra något åt. Annars blir politik en klubb bara för inbördes beundran eller för dem närmast sörjande. Det är farligt, på riktigt, för vårt demokratiska samhälle.

I Socialdemokraternas fall är utvecklingen bara tragisk: Det är sistagångsväljarna som troget röstar på partiet. Man har övergett sin långa kamp för arbete, välfärd och solidaritet för ett mittensamarbete vars enda syfte är att Stefan Löfven till varje pris ska vara statsminister och att utestänga Sverigedemokraterna från inflytande, samtidigt som man tycks glömt att deras väljarkår är enormt mycket större än de storstadsväljare som säkrar Miljöpartiets mandat i riksdagen och som Socialdemokraterna bundit upp sig till.

Låt mig avslutningsvis spå nästa års valresultat. Socialdemokraterna gör ännu ett historiskt dåligt val, trots det sker ingen förändring internt. De etablerade partierna kommer ropa om att Sverigedemokraterna ska utestängas från allt politiskt inflytande, utan någon eftertanke till varför partiet finns i riksdagen – för att folk är trötta på Sveriges politikerklass.

Och så rullar det på, samtidigt som välfärden alltjämt halkar efter och tryggheten i samhället försvagas. Med denna analys kanske en öl med en sverigedemokrat inte var så farligt ändå. Ölen var god, samtalet vettigt och dessutom fri från de ytterligheter som dagens politiska debatt annars medför (vilket helt klart var en bonus).

Alexander Paulsson

F d distriktsordförande, SSU Värmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.