Plasttillverkaren Hexpol TPE AB står redo att kicka igång en storsatsning på sin Åmålsanläggning. Fabriken ska växa och fler anställda ska in.
– Vi har jobbat länge med hur vi ska ta vårt nästa kliv, säger platschefen Thomas Nilsson.
Efterfrågan på termoplastiska elastomerer, TPE, fortsätter att vara hög. Det gynnar bland andra industriföretaget Hexpol, med verksamhet på Örnäs i Åmål.
– Inte minst under pandemin har vi sett en gynnsam utveckling. Det var aldrig tal om någon inbromsning, utan efterfrågan som redan tidigare var hög har nästan ökat på ytterligare, säger platschefen Thomas Nilsson.
Ett av flera områden där företaget växer handlar om TPE för medicinskt bruk. Det är också mot bakgrund av utvecklingen inom denna nisch som Hexpol beslutat att genomföra en rekordsatsning på sin produktionsanläggning i Åmål. Tanken är att tillverkningen av konventionell och medicinsk TPE ska separeras.
– Vi kommer bygga en ny produktionshall där vi befinner oss. Den ska sedan fyllas med en ny produktionslinje, säger Thomas Nilsson.
För närvarande består fabriken av två byggnader som tillkommit vid olika tillfällen. Den nya byggnaden tar plats mellan de gamla, och kommer bland annat kräva att en del kontorsutrymme tas bort.
– Målet är att själva byggandet ska vara klart nästa sommar. Sedan ska maskinerna installeras. Förhoppningsvis kan den nya linjen vara klar för produktion under hösten 2022, säger Thomas Nilsson.
I vilken storleksordning landar satsningen rent ekonomiskt?
– En bit över 50 miljoner kronor. Det blir vår enskilt största satsning i Åmål någonsin.
Beslutet att separera konventionell och medicinsk TPE beror delvis på att kunderna inom den senare nischen hela tiden ställer allt strängare krav på sina underleverantörer. Men det handlar också om att den konventionella tillverkningen behöver växtutrymme.
– Det är en del branscher som vuxit mycket under pandemin, säger Thomas Nilsson. Inte minst det som har med sport och fritid att göra. Vi ser en klar trend i att folk lagt mer pengar på att testa nya fritidsaktiviteter nu när möjligheterna att resa utomlands minskat. Exempelvis har det skett en ökad efterfrågan på cyklar, dit vi levererar komponenter till cykelhandtag. Även om det kanske kommer en dipp framöver så är det en tillväxt vi tror är här för att stanna.
Ett symboliskt första spadtag till utbyggnaden tas den 13 september, då styrelsen för Hexpol har ett kombinerat möte och platsbesök i Åmål.
Satsningen innebär även att företaget behöver nyanställa. Totalt rör det sig i ett första skede om tre till sex personer.
– Rekryteringen hänger på om vi hittar rätt kompetens och erfarenhet. Hittar vi tillräckligt många under hösten så tar vi in dem i ett tidigt skede, annars kanske det blir en ny process efter årsskiftet, säger Thomas Nilsson.
Platschefen vill också passa på att berömma Åmåls kommun för hur den ställt upp under planeringsarbetet:
– Vi är väldigt till freds med dem och den löpande kommunikation vi har haft. Till exempel har frågan om bygglovet hanterats kvickt och bra. Sådant kan annars dra ut på tiden. Vi har också betat av en del frågor i förväg, saker som eventuellt kommer upp under processens gång.