Hoppa till huvudinnehållet

Chefen om barnmorskebristen: ”Vi måste vända trenden”

Publicerad:
För bland annat förlossningen kräver Arbetsmiljöverket åtgärder för att personalen inte ska bli sjuk av sin arbetsbelastning.
För bland annat förlossningen kräver Arbetsmiljöverket åtgärder för att personalen inte ska bli sjuk av sin arbetsbelastning. Foto: Marie Blomgren

Bristen på barnmorskor. Det är det stora problemet för kvinnosjukvården.

Det säger områdeschefen Mikael Bergenheim.

Han kan däremot inte uttala sig om fallet med Angelica och lille Wille, som föddes med svår syrebrist.

NWT har tidigare berättat om Angelica Kellgren, vars livmoder brast när hon födde sonen Wille. Under de sista timmarna av förlossningen var CTG-kurvan, som mäter barnets puls och mammans värkar, svår att bedöma. Ettårige Wille lever nu med hjärnskador.

Enligt kvinnosjukvårdens egen utredning följdes inte rutinerna vid förlossningen, bland annat borde läkare ha kontaktats tidigare.

Mikael Bergenheim är områdeschef för slutenvården i Region Värmland.

– Det är en utredning som pågår, säger han om händelsen, som är anmäld till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt lex Maria.

Arbetsplatskultur

I utredningen tas bland annat en ”informell tradition” av att hellre fråga en barnmorskekollega än att kontakta läkare upp. I andra genomlysningar har problem med arbetsplatskulturen i kvinnosjukvården tagits upp.

– Jag vet att man har börjat jobba med det och det arbetet räknar jag med kommer att fortgå ganska länge. Det tar tid att åstadkomma sådana förändringar, säger Mikael Bergenheim.

Mikael Bergenheim är områdeschef för slutenvården och säger att det grundläggande problemet för kvinnosjukvården är bristen på barnmorskor.
Mikael Bergenheim är områdeschef för slutenvården och säger att det grundläggande problemet för kvinnosjukvården är bristen på barnmorskor. Foto: Foto: Region Värmland

Om bristen på barnmorskor har spelat in i den här händelsen vet han inte, utan inväntar fortsatt utredning. Men att barnmorska är ett bristyrke är en svårighet generellt.

– Det är det stora, grundläggande problemet. Det är ont om barnmorskor i hela Sverige. Läget är fortfarande svårt och problematiskt.

Regionen har beslutat att förlänga möjligheten att hyra in barnmorskor.

Hur många barnmorskor går det att få in genom att hyra?

– Inte så många som man önskar.

Personalbristen leder till en tuff arbetsmiljö, och Arbetsmiljöverket har nu gett delar av kvinnosjukvården ett vitesföreläggande. Det omfattar bland annat förlossningen. Senast den 31 oktober ska regionen se till att arbetsbelastningen inte riskerar att göra barnmorskor, undersköterskor och sjuksköterskor sjuka.

– Vi har hållit på och arbetat med det sedan i februari, säger Mikael Bergenheim utan att vilja gå in i detalj på vad som görs.

Tuff sommar

Han säger att sommaren har varit tuff och att personalen gjort en jätteinsats

– De har gjort ett kanonjobb. Till syvende och sist vet medarbetarna att ”vi måste ta hand om patienterna”.

Hur kombinerar man det med att personalen ska orka jobba ett långt arbetsliv och vilja vara kvar hos sin arbetsgivare?

– Det är den svåra nöten att knäcka. Man kan inte förlita sig på det när man planerar en verksamhet, utan det är ju bara en nödlösning. Vårt jobb som ledning är att se till att det är bra förutsättningar.

Och den springande punkten där är fler barnmorskor.

– Vi måste helt enkelt vända trenden, så att vi får barnmorskor att vilja jobba här hos oss i större utsträckning.

Ny verksamhetschef

NWT har tidigare berättat att kvinnosjukvården får en ny verksamhetschef från den 1 oktober. Hon heter Nina Skantz och har berättat att hon på sin nuvarande arbetsplats fokuserat på arbetsmiljön så att man inte längre behöver hyra in barnmorskor.

– Jag tycker det känns jättebra, säger Mikael Bergenheim om rekryteringen.

– Hon kommer att vara precis det vi behöver nu. Jag tycker att det är en fördel att hon kommer utifrån, för vi behöver lite nya ögon.

Läs tidigare artiklar:

Arbetsmiljön kan göra personalen sjuk – kvinnosjukvården riskerar dyrt viteRegionens utredning av förlossningen: ”Handläggningen inte korrekt”Hennes livmoder brast vid förlossningen – sonen Wille fick skador för livetBrister i arbetsmiljön – kvinnosjukvården kan få föreläggandeSlutenvårdschefen om lille Henrys död: ”Det är djupt olyckligt”Ivo: Fel att inte göra kejsarsnitt – Henry dog fem dagar gammalEfter sonen Henrys död – mamman om läkarnas agerande: ”Väldigt grova fel”Förlossningen slutade i katastrof: Henry blev bara fem dagar

Artikeltaggar

ArbeteKvinnosjukvårdenMikael BergenheimRegion VärmlandVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.