Hoppa till huvudinnehållet

Nya siffror: Så många fullvaccinerade värmlänningar har hamnat på sjukhus

Publicerad:
Anna Wimmerstedt, biträdande smittskyddsläkare i Region Värmland.
Anna Wimmerstedt, biträdande smittskyddsläkare i Region Värmland. Foto: Lisa Olaison

Nya siffror visar hur många i Värmland som behövt sjukhusvård på grund av covid-19 – trots att de varit fullvaccinerade.

Det handlar om 27 personer, vilket motsvarar fyra procent av alla coviddrabbade som legat på sjukhus sedan 1 januari.

– Jag tycker det är en ganska väntad siffra, säger smittskyddsläkaren Anna Wimmerstedt.

Totalt är 70 procent av den vuxna befolkningen i Värmland färdigvaccinerad och har därmed skaffat sig ett gott skydd mot covid-19.

Dock finns det fall i såväl Sverige som Värmland där personer har insjuknat i covid-19, trots att det gått två veckor efter den andra dosen. En så kallad genombrottsinfektion.

NWT har tagit del av nya siffror som visar hur många det är i Värmland som drabbats av just detta.

Coronakurvan sjunker i Värmland – nya siffror presenterade

Sedan 1 januari har 14 537 värmlänningar bekräftats smittade av coronaviruset. 238 av dem var färdigvaccinerade – cirka 1,6 procent.

En anad siffra, menar den biträdande smittskyddsläkaren i Värmland Anna Wimmerstedt, samtidigt som hon påtalar att den siffran inte är särskilt relevant.

Varför?

– Vi vet säkert att vaccinet skyddar mot svår sjukdom och död. De här 238 vet vi inte hur sjuka de varit eller på vilket sätt. Det enda vi vet är att de påvisat ett positivt test.

– Det kan vara förkylningar eller att man blivit testad i smittspårning.

Dessa genombrottsinfektioner i Värmland förekommer i alla åldrar, men är vanligast bland medelålders och de äldre. Kvinnor står för klart flest fall.

Så många 16–17-åringar har fått vaccin: "Rädd att det finns flera som avvaktar"

”De äldsta och sköraste blir sjukare”

Den siffran som i stället är intressant, enligt Anna Wimmerstedt, är hur många som drabbats och därefter blivit såpass sjuka att sjukhusvård varit nödvändigt.

27 fullvaccinerade har fått vård inom Region Värmland.
27 fullvaccinerade har fått vård inom Region Värmland.

Sedan 1 januari har 631 värmlänningar med covid-19 vårdats på sjukhus. Av dem var 27 fullvaccinerade, med andra ord cirka 4,3 procent.

– Jag tycker att det är en ganska väntad siffra. Och den kommer troligen procentuellt att öka. Eftersom fler blir vaccinerade, kommer fler vaccinerade utgöra en större del av dem som behöver sjukvård.

Tittar man närmare på åldersfördelningen här finns det dock ett tydligt mönster. En majoritet, 15 personer, tillhör åldersgruppen 80–110 år.

Hur kommer det sig?

– Det är definitivt en övervikt hos de äldre. Det kan bero på att vi vet att de äldsta och sköraste blir sjukare. Det räcker i vissa fall bara att de ska få feber för att de ska behöva sjukhusvård, säger Anna Wimmerstedt.

En annan anledning kan vara att immunförsvaret blir sämre när man är äldre, vilket kan påverka vaccinets förmåga, förklarar den biträdande smittskyddsläkaren vidare.

Inga fullvaccinerade på iva

Samma siffror visar att totalt 94 smittade i Värmland behövt iva-vård under 2021. Ingen av dessa var färdigvaccinerade.

Smittskyddsläkaren: Det här avgör hur hösten blir

Enligt henne talar siffrorna sitt tydliga språk: att man ska vaccinera sig – oavsett ålder.

– Vi får inte gå runt och tro att covid-19 är borta. Det är en farlig sjukdom och du kan bli svårt sjuk även om du är 35 år, risken är mindre, men den finns. Min bedömning och uppfattning är att vi måste nå ut till alla med att man ska vaccinera sig.

Så undviker du att smitta andra

Du ska stanna hemma om du känner dig sjuk, även om du har milda symtom.

Tänk på att hålla avstånd till andra, både inomhus och utomhus.

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Går inte det kan man använda handsprit med minst 60 procent alkohol.

Hosta och nys i armvecket. Undvik att röra vid ansiktet.

Läs mer:

Folkhälsomyndigheten: Så kan smittan öka i Värmland under höstenPolisens svar efter Ängsbackas utspel: ”Förundersökningen pågår än”Nyfödda Esse har covid – flögs med ambulanshelikopter och låg i respirator158 fullvaccinerade värmlänningar har smittats – så många behövde sjukhusvårdÖverläkaren: Det är några veckor sedan vi fick en ny covid-19-patientFöräldrarna om Adam Alsings död: ”Vi saknar honom så oändligt”

Artikeltaggar

Anna WimmerstedtCoronavirusetFolkhälsomyndighetenRegion VärmlandVaccinationVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.