EU:s nya skogsstrategi omöjliggör ett livskraftigt, hållbart skogsbruk. Det menar skogsägaren Anders Bengtsson i Snårstad.
Han får nu stöd av de värmländska riksdagsledamöterna Arman Teimouri (L) och Lars Mejern Larsson (S) som lovar att lyfta frågan i riksdagen.
EU:s omdebatterade skogsstrategi syftar bland annat till bevarande av biologisk mångfald och skydd av värdefull natur och klimat. Det ska bland annat ske genom att all gammal så kallad kontinuitetsskog ska skyddas från skogsbruk.
Strategin innebär också att kalhyggen ska undvikas, att tunga maskiner i skogsbruket ska undvikas och att intensiv avverkning under fåglars häckningsperiod ska undvikas.
De nya reglerna ska nu bearbetas vidare i EU-byråkratin innan de blir styrande dokument.
”Gynnar inte klimatet”
Ett ökat Bryssel-beroende är inget som kommer att gynna skogen, naturen och klimatet på sikt, menar Anders Bengtsson.
– I Sverige har vi ett hållbart och ansvarsfullt sätt att bruka skogen. EU-kommissionen tar inte hänsyn till att förutsättningarna varierar kraftigt mellan olika länder, säger Anders Bengtsson i Snårstad.
Han är ordförande i Mellanskog södra Värmland med cirka 4400 medlemmar och stridbar debattör i frågan. På måndagen lyckades han få till ett möte med de värmländska riksdagsledamöterna Arman Teimouri (L) och Lars Mejern Larsson (S) i hans skog mellan Karlstad och Molkom.
Går att förena
Kärnan i hans budskap är att det går alldeles utmärkt att förena naturvård och lönsam produktion i skogen. Så kallad plockhuggning, som ska ersätta kalhyggen enligt EU, ger granen fördelar gentemot tallen som behöver mer ljus, menar han.
– Det gynnar granen där granen inte ska stå.
Den enda vinnaren på det är granbarkborren som förstör stora arealer skog, menar Anders Bengtsson. Han vill i stället ha möjlighet att anpassa skogsförvaltningen efter lokala förhållanden.
– Under 100 år har vi fått allt mer skog i Sverige. Med de nya reglerna skulle vi få lägre produktion, dyrare avverkning, lägre inbindning av kol och lägre kvalitet på skogen.
När det gäller frågan vilken typ av skogsbruk som bäst binder kol menar Anders Bengtsson att ökad produktion och avverkning vid exakt rätt tillfälle under trädens tillväxtkurva är klimatsmartast.
Jordbruket avskräcker
Ett mer reglerat skogsbruk där ägarna kompenseras för minskade inkomster genom olika EU-stöd är inte något som lockar Anders Bengtsson.
– Skräcken är att skogen i EU ska bli som jordbruket.
Politikerna håller med
Någon övertalning behövde han inte ägna sig åt. De båda politikerna som kom för att lyssna är redan med på tåget. Deras partier är överens tillsammans med en majoritet i riksdagen. Hur Sveriges röst kommer till tals i EU är en annan sak.
– Nu handlar det om hur man för upp det på EU-nivå och hur man driver frågan där. Jag kommer att börja med att ställa en fråga till miljö- och klimatminister Per Bolund i riksdagen, säger Arman Teimouri.
– Jag ska ta ett samtal med Pyry Niemi. Han är ordförande i EU-nämnden och socialdemokrat, säger Lars Mejern Larsson.
Olika åsikter om strategin
Greenpeace, V och MP positiva
Positiva:
EU-strategin har fått positiva reaktioner från en del miljöorganisationer, däribland Greenpeace.
”EU-kommissionens förslag är ett viktigt steg i rätt riktning. Om förslaget blir verklighet gör det oss bättre rustade att klara klimatförändringarna och ger ett långsiktigt skydd för de gammelskogar som nu kalhuggs av bland annat statliga Sveaskog”, har Carl Schlyter, kampanjledare på Greenpeace Sverige, uttalat.
Bland svenska EU-parlamentariker har Vänsterpartiets och Miljöpartiets representanter uttalat sig positivt om strategin.
”Det är bra att resolutionen tydligt tar ställning för att skydda mer skog och urskog” sa Miljöpartiets Per Holmgren när Skogsindustrierna ställde frågor till de svenska EU-parlamentarikerna.
Malin Björk (V) svarade bland annat ”Jag är glad att kravet på ett starkt skydd av alla ur- och naturskogar står kvar i resolutionen, och även moratoriet på all trädavverkning i dessa skogar”.
Negativa:
De positiva rösterna är i minoritet i Sverige. Socialdemokraterna och de borgerliga partierna i riksdagen har tagit ställning mot strategin och för den svenska modellen med frihet under ansvar och nationellt självbestämmande.
Skogsindustrin protesterar kraftigt och den aktuella förvaltningsmyndigheten, Skogsstyrelsen, menar att strategin går på tvärs med svensk skogspolitik.
”Svensk skogspolitik bygger på frihet under ansvar och grunden är jämställda mål för produktion och miljöhänsyn. EU:s nya skogsstrategi innehåller flera områden som inte går i takt med svensk lagstiftning eller svensk skogspolitik”, sa Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist efter att strategin presenterats i juli.
Skogsstyrelsen har också påvisat felaktigheter i en uppmärksammad artikel i tidskriften Nature där det uppgavs att avverkningen av skog i bland annat Sverige under senare år ökat kraftigt. Den innehöll felaktiga resultat beroende på ett metodfel, visade Skogsstyrelsen.