Hoppa till huvudinnehållet

Ny matbutik planeras i Karlstad – ska hjälpa utsatta

Publicerad:
Det planeras för en ny matbutik i Karlstad, men konceptet är inte det vanliga.
Det planeras för en ny matbutik i Karlstad, men konceptet är inte det vanliga. Foto: Isabell Höjman/TT

Snart kan en ny matbutik se dagens ljus i Karlstad.

Konceptet skiljer sig dock från de övriga.

– Det finns många som inte får sin ekonomi att gå ihop och som behöver hjälp, säger Marie Björklind om den kommande butiken och vilka man hoppas kunna hjälpa.

Butiken går under namnet Matbanken och bakom initiativet står en ideell förening med flera aktörer.

En styrelse och stadgar finns, men än återstår en hel del arbete.

– Vi jobbar mycket med det här. Vi letar bland annat efter lokal och har sökt pengar från Karlstads kommun och Region Värmland, säger Marie Björklind, ledamot och aktiv i Karlstad Kyrkliga Stadsmission som är en av aktörerna i föreningen.

Det enda svar man kan ge kring lokal är att den kommer att ligga i Karlstad.

Som nämnts är det inte en vanlig dagligvaruhandel som slår upp portarna. Matbanken kommer att sälja produkter som snart går ut i datum eller kanske har buckliga förpackningar. Och rikta sig till de som behöver det bäst.

Marie Björklind, ledamot i den ideella föreningen bakom Matbanken och aktiv i Karlstad Kyrkliga Stadsmission.
Marie Björklind, ledamot i den ideella föreningen bakom Matbanken och aktiv i Karlstad Kyrkliga Stadsmission. Foto: Peter Bäcker

Varför gör ni det här?

– Det finns många som inte får sin ekonomi att gå ihop och som behöver hjälp. Med ett tomt kylskåp och ett tomt skafferi kommer man inte lång, man behöver mat på bordet. Det är lätt att hamna socialt utanför, säger Marie Björklind.

Samtidigt som man hjälper personer som har ekonomiska problem, hjälper man också till att minska matsvinnet i butiker. Hittills är såväl Coop Värmland som Ica Maxi på Bergvik med i arbetet kring den nya butiken, men:

– Vi vill gärna knyta upp fler butiker som vill vara med. Som istället för att slänga mat kan låta det omvandlas i butiken.

Matens hantering i den kommande butiken kommer att regleras av Karlstad kommuns livsmedelsinspektörer, skriver föreningen i ett pressmeddelande.

De står bakom Matbanken ideell förening

Hela Människan RIA Karlstad, Karlstads Kyrkliga Stadsmission, Svenska Kyrkan Karlstad pastorat, ICA-Maxi Bergvik och Coop Värmland.

Marie Björklind säger att frågan om en ”matbank” varit på tapeten länge och gläds åt att idén nu är på väg att realiseras.

– Vi har varit på många studiebesök genom åren, i bland annat Norrköping och Gävle, för att samla information. Utifrån det ska vi göra ett Karlstadsalternativ. Det som är härligt är att vi är en så bredd organisation som samverkar med kommunen.

Något datum för när butikens portar ska slås upp finns inte i dagsläget.

Artikeltaggar

CoopIca MaxiKarlstadLivsmedelMarie BjörklindNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.