Karlstads kommun har sanerat illegal soptipp: ”700 ton farligt avfall har grävts upp”

Publicerad:
Karlstads kommun har fått sanera fastigheten på Segerstad från giftigt avfall Foto: Lisa Olaison

En fastighetsägare på Segerstad som är dömd för otillåten miljöverksamhet har i åratal haft en illegal soptipp på sin tomt. Nu har Karlstads kommun sanerat marken till en kostnad av drygt 2,2 miljoner.

– Men det är inte alls tanken att kommunen ska stå för notan, säger Britt Carlsson, chef vid tillsynsavdelningen på miljöförvaltningen.

NWT har flera gånger tidigare skrivit om den illegala soptippen där det 2016 dumpades miljöfarligt avfall mitt i idyllen i Segerstad.

Allt uppdagades när polisen gjorde husrannsakan hos mannen i ett annat ärende.

Fastighetsägaren dömdes vid Värmlands tingsrätt förra året till 1,5 års fängelse för bland annat otillåten miljöverksamhet.

Miljögifter

På den illegala soptippen fanns nedgrävt osorterat bygg- och rivningsavfall som innehöll miljöfarliga ämnen.

– Det var farligt avfall som innehöll dioxiner, bly och zink. Det innehöll även asbest vilket innebär att det blir en arbetsmiljöfråga och måste hanteras på ett särskilt sätt som är kostsamt, säger Britt Carlsson.

Kommunen hade inget annat val än att få bort avfallet.

– Det kunde inte ligga kvar där i marken. Vi vill inte ha markföroreningar i Karlstads kommun. Ju längre avfallet ligger ju större är risken att det lakar ur och förorenar.

Har gifterna tagit sig ner till grundvattnet?

– Det är ingenting vi har konstaterat eller sett.

Nu har kommunen sanerat klart marken från gifter.

– 700 ton farligt avfall har grävts upp. Allt kördes till Kumla till ett företag som har tillstånd att hantera avfall, säger hon.

Summan för saneringen har kostat drygt 2,2 miljoner.

– Men det är inte alls tanken att kommunen ska stå för den här notan. Det är den som förorenat som ska betala och stå för kostnaderna. Det är till denne person fakturan kommer att riktas, säger Britt Carlsson.

Fängelse för svart soptipp och pool-bedrägeri"Soptippen" skrämmer grannarnaVill ha hårdare straff för nedgrävda avfallet på SegerstadKända vd:n begärs häktad för sopdumpning - koppling till Värmland

Artikeltaggar

Britt CarlssonBrott & blåljusgrovt miljöbrottKarlstads kommunSegerstad

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare