Hoppa till huvudinnehållet

Jöback och Salo i Karlstad: ”Judas är – precis som Jesus – en drömroll”

Publicerad:
Ola Salo spelar Judas tillsammans med Peter Jöback som spelar Jesus, i en ny uppsättning av Jesus Christ Superstar.
Ola Salo spelar Judas tillsammans med Peter Jöback som spelar Jesus, i en ny uppsättning av Jesus Christ Superstar. Foto: Henrik Montgomery/TT

En ny uppsättning av musikalen "Jesus Christ Superstar" når nu Karlstad.

Ola Salo och Peter Jöback gör rollerna som Judas och Jesus.

De båda artisterna Ola Salo och Peter Jöback har tidigare uppträtt tillsammans i en mellanakt i Melodifestivalen. Nu blir det ett mer omfattande samarbete då musikalen "Jesus Christ Superstar" ska ut på turné.

Ola Salo har spelat Andrew Lloyd Webber och Tim Rices musikalklassiker åtskilliga gånger tidigare, bland annat i Karlstad 2013. Den här gången är det dock Peter Jöback som axlar rollen som Jesus och Salo spelar Judas.

– Temat i "Jesus Christ Superstar" är så djupt förankrat i oss alla. Det finns ett behov av att vända och vrida på den här berättelsen, säger Ola Salo till NWT.

– Det är en av de mest centrala berättelserna i vår kultur. Det är inte bara en religiös berättelse, utan det handlar om mänskliga relationer.

Ola Salo pratar varmt om föreställningens musik, han är väl bekant med låtarna.

– Jag kommer aldrig att tröttna på den hör musiken!

Hans kollega Peter Jöback håller med:

– Det är en av de bästa musikteater-verken som gjorts.

Ola Salo hade planerat en återföreningsturné med bandet The Ark som bland annat skulle ha gästat Arvika Hamnfest, men som i skuggan av pandemin fick skjutas på framtiden. Bandets musik har till stor del sina rötter i just "Jesus Christ Superstar".

– Musikalen har en stor del i det som kom att bli The Arks sound.

"Väldigt spännande"

Peter Jöback är en av landets mest erfarna musikalartister. Men det är först nu han axlar huvudrollen i "Jesus Christ Superstar".

– Jag har nosat på den här musikalen tidigare. Jag gjorde en audition i London för den 1997, bland annat. Det har varit en dröm att få göra, det är en väldigt spännande roll. Och historien passar verkligen att berättas som musikteater.

Regisserar uppsättningen gör Fredrik Rydman och efter premiären i Helsingfors blir det Sverigeturné och Karlstadsbesök den 3 juni i Löfbergs arena.

– Jag tror att det här kommer att bli en tidlös och stark föreställning. Det finns nog ingen direkt ambition att skruva till det eller göra något nytt av det. Verket är så tydligt och så starkt i sig själv och ständigt aktuellt, säger Ola Salo.

– Nytänkandet kommer att ligga i det rent visuella, i hur man bäst lyfter fram berättelsen i arenamiljö.

Peter skjuter till:

– Magiskt, episkt och storslaget. Vår ambition är att det här ska bli den bästa "Jesus Christ" som har gjorts. Historien är ju så allmängiltig – alla människor söker sammanhang, det är lätt att gå vilse på vägen.

Ola, du har tidigare spelat rollen som Jesus vid flera tillfällen – hur blir det att byta till Judas?

– Väldigt speciellt. Det kommer säkert att finnas stunder då jag är på väg in på scen vid fel tillfälle! I slutscenen, när Peter hänger på korset, så hänger kanske jag där också.

De båda artisterna skrattar och Ola konstaterar.

– Skämt åsido. Judas är – precis som Jesus – en drömroll. När jag föll för det här verket i tidiga tonår föddes en dröm om att få spela både Jesus och Judas. Och nu blir det av.

Texten är uppdaterad med nytt datum efter att tidigare datum flyttats på grund av pandemin.

Artikeltaggar

Arvika HamnfestHelsingforsJesusJesus Christ SuperstarKarlstadLöfbergs ArenaMelodifestivalenMusikMusikalerNöje/KulturOla SaloPeter JöbackStockholmTeater

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.