Hoppa till huvudinnehållet

Idrottsungdomar städar Klarälven med OS-guldmedaljör

Publicerad:
Björn Ferry går i täten för Älvstädningen, som i helgen når Klarälven. Foto: Åsa Eneljung

Nedskräpningen längs de svenska älvarna har ökat de två senaste åren. Det är en av anledningarna till projektet Älvstädningen - som i helgen når Värmland.

Det är nionde året som Älvstädningen arrangeras av idrottens miljöorganisation Städa Sverige. De senaste två åren bedöms nedskräpningen längs svenska älvar ha ökat och därför ses behovet av städningen vara större. Mer än 3000 ungdomar och ledare från 130 idrottsföreningar beräknas vara med i år. Förra året plockades 30 ton skräp upp.

– Det är en följd av pandemin som på gott och ont har gjort att vår natur har blivit mer välbesökt. Därför är det en mycket viktig insats våra städande ungdomar gör och ett stort miljöansvar de tar. Att det är ett rekordstort antal deltagare som städar i år är väldigt glädjande, säger Katarina Ridderberg, projektledare på Städa Sverige.

OS-guldmedaljören i skidskytte, Björn Ferry, går i täten för projektet. Förra helgen städades Ljusnan och Indalsälven. I helgen är det dags för Klarälven, Dalälven och Gullspångsälven.

Artikeltaggar

ÄlvstädningenMiljöSportVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.