Hoppa till huvudinnehållet

Efter alla turer: Nu fattas beslutet om handel på Månsberget

Publicerad:
Reporter Christer Wik
Christer Wik
christer.wik@nwt.se
Handel eller inte handel på Månsberget på Bergvik, det är frågan. På onsdag ska stadsbyggnadsnämnden fatta beslut om att anta eller säga nej till den nya detaljplanen för området.
Handel eller inte handel på Månsberget på Bergvik, det är frågan. På onsdag ska stadsbyggnadsnämnden fatta beslut om att anta eller säga nej till den nya detaljplanen för området. Foto: Håkan Strandman

På onsdag ska stadsbyggnadsnämnden fatta beslut om den nya detaljplanen som ger Olav Thon-gruppen möjlighet att etablera handel på Månsberget på Bergvik.

SD är vågmästare i frågan och har ställt sig positiva. Den känsliga miljön ligger i ena vågskålen och många nya jobb i den andra.

I november 2015 kunde NWT berätta att Olav Thon ville etablera ett stort köpcenter på Månsberget mellan Biltema-området och Bergviks köpcenter, ett område som ägs av familjen Hemmingson.

Snart sex år och många utredningar senare kommer nu den nya detaljplanen upp för antagande i stadsbyggnadsnämnden. Det är nu frågan ska avgöras där.

Stor splittring

En eventuell handelsetablering på Månsberget har verkligen splittrat politiken.

I januari 2018 lade S tillsammans med M, L, C och KD fram ett politiskt initiativ där man var positiva till Olav Thon-gruppens planer.

På nej-sidan har V, MP och KPL stått liksom flera miljöorganisationer på grund av de höga naturvärdena med flera rödlistade nyckelbiotoper.

S har svängt

I februari i år svängde dock S och vill inte längre ha handel på Månsberget.

– Nej, vi anser att den känsliga naturmiljön där bör bevaras.

– Samtidigt skulle ytterligare ett stort handelsområde utanför stan slå hårt mot centrumhandeln som redan har det tufft, säger Håkan Holm Alteblad (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Socialdemokraterna och Håkan Holm Alteblad (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden, anser att den känsliga naturen och bevarandet av centrumhandeln innebär att man inte anser att handel på Månsberget bör tillåtas.
Socialdemokraterna och Håkan Holm Alteblad (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden, anser att den känsliga naturen och bevarandet av centrumhandeln innebär att man inte anser att handel på Månsberget bör tillåtas. Foto: Christer Wik

Flera saker har gjort att S har svängt.

– Vi var från början inte medvetna om hur vilken speciell natur som finns på Månsberget.

– Samtidigt har vi insett hur tufft det skulle bli för centrumhandeln med ytterligare externhandel och den tillför inget nytt.

– Bauhaus till exempel ska ju öppna i Välsviken och då blir det inte mycket kvar. Och inte heller några nya jobb om en del i centrum slås ut, säger Håkan Holm Alteblad.

Är vågmästare

SD är numera tungan på vågen som gör att detaljplanen kan röstas igenom först i stadsbyggnadsnämnden, därefter i kommunstyrelsen och slutligen i fullmäktige sent i höst.

– Vi anser att när det gäller de här frågorna ska marknadskrafterna styra och marknaden anser att det här är ett projekt av värde.

– Vi ska ge centrumhandeln så bra förutsättningar som möjligt, men det kan man inte göra genom förhindra utveckling av andra områden, sade SD:s gruppledare Kjell Örnberg till NWT när partiet fattade sitt beslut i februari.

Stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD) är också positiv till handel på Månsberget.

Många nya jobb

– Det skapar ett antal nya jobb. Samtidigt har gjorts stora justeringar jämfört med de planer på 50 000 kvadratmeter handel som planerades 2015.

– Nu är den sammanlagda ytan 27 000 kvadrat och ingen livsmedelsförsäljning tillåts. Nu har vi dessutom lagt in att bara skrymmande handel tillåts, det vill säga i stort sett enbart vitvaruhandel och bygghandel för att förhindra en shoppinggalleria.

– Dessutom har många utredningar och ändringar gjorts för att bevara så mycket som möjligt att naturen på Månsberget, bland annat har handelsytorna flyttats mer åt nordväst, säger Erik Nilsson.

Kristdemokraterna och Erik Nilsson (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, menar att mycket har gjorts för att bevara naturen på Månsberget och att handel där bör tillåtas.
Kristdemokraterna och Erik Nilsson (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, menar att mycket har gjorts för att bevara naturen på Månsberget och att handel där bör tillåtas. Foto: Tommy Andersson

Håkan Holm Alteblad menar dock att det inte går att styra vilken typ av handel som kan etablera sig på Månsberget, förutom att förbjuda livsmedel.

– Det går inte enligt plan- och bygglagen så visst kan det bli en shoppinggalleria. Men jag är rätt säker på att detaljplanen kommer att överklagas så långt det går om den antas.

– Skulle det dock bli nej redan i stadsbyggnadsnämnden så faller hela ärendet och går inte vidare till därifrån, säger Håkan Holm Alteblad.

Väl utredd plan

Så här kommenterar Kjell Ericsson, medarbetare hos Olav Thon-gruppen, det kommande beslutet i nämnden:

– Detaljplanen är väldigt väl utredd och det är kommunen som äger frågan. Vi följer självklart de spelregler som gäller.

– Eftersom planen ännu inte är antagen har vi inte heller kunnat gå ut och berätta vilka intressenter vi har för området, men det handlar i huvudsak om storhandel.

Artikeltaggar

Erik NilssonHåkan Holm AltebladKjell EricssonKjell ÖrnbergMånsbergetOlav ThonPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.