Hoppa till huvudinnehållet

Vi står upp för ett inkluderande samhälle

Publicerad:
Det är viktigt att vi påminns om att det fortfarande inte är självklart att man ”tillåts” älska vem man vill. Så länge det upplevs som ett utmanade steg att ta och så länge att begreppet ”komma ut” finns kvar är kärlek till människor av samma kön stigmatiserat, skriver Alexander Torin, Niklas Wikström, Emma Andersson, Parvane Assadbegli och Heiko Bubholz.
Det är viktigt att vi påminns om att det fortfarande inte är självklart att man ”tillåts” älska vem man vill. Så länge det upplevs som ett utmanade steg att ta och så länge att begreppet ”komma ut” finns kvar är kärlek till människor av samma kön stigmatiserat, skriver Alexander Torin, Niklas Wikström, Emma Andersson, Parvane Assadbegli och Heiko Bubholz. Foto: Karlstads kommuns Mångfaldsforum

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi har sedan tidigare infört normkritisk utbildning inom den egna organisationen, hbtq-certifierat flera av våra verksamheter och jobbar ständigt med att prioritera och synliggöra frågor som rör hbtq, skriver Niklas Wikström med flera.

Skamligt, så kallade Ursula von der Leyen, Europeiska kommissionens ordförande, Ungerns nya lag som förbjuder spridning av information om homosexualitet till ungdomar. Vi håller med. När ledare i andra länder bidrar till en ökad diskriminering är det viktigare än någonsin att vi står upp för alla människors lika värde.

Under de senaste decennierna har hbtq-personers rättigheter stärkts, inte minst i Sverige och stora delar av Europa, men den senaste tidens utveckling i exempelvis Ungern och Polen visar att vi är långt ifrån framme. Människors rätt att vara och älska vem man vill är fortfarande inte självklart i ett stort antal länder.

Mångfaldsforum har under många år jobbat för att hbtq-personer ska känna sig både välkomna och trygga i Karlstad. I omgångar har vi frågat Karlstadsborna hur vi skulle kunna göra Karlstads kommun än mer hbtq-vänligt. Det har kommit in flera bra förslag men det har också kommit in hatiska budskap som till exempel ”döda bögarna” och ”döda dom redan när dom är små”. Det är skrämmande.

Så skriver du en debattartikel

De allra flesta förslagen är dock positiva som till exempel tydlig undervisning, fler hbtq-kaféer och tryggare utformning av omklädningsrum i de kommunala anläggningarna. Flera av förslagen har blivit verklighet.

Vi har sedan tidigare infört normkritisk utbildning inom den egna organisationen, hbtq-certifierat flera av våra verksamheter och jobbar ständigt med att prioritera och synliggöra frågor som rör hbtq. På de kommunala högstadieskolorna och vid SFI-undervisning arbetar vi med så kallade ”Känn-dig-själv-lådor”, ett arbetssätt som syftar till att väva ihop undervisning om kroppens funktioner med information om rättigheter, skyldigheter, lagar och normer. RFSL:s ranking av hbtq-vänliga kommuner visar att vårt arbete ger effekt men vi ser samtidigt att det finns mycket kvar att göra.

Den första september kommer Oskar Sternulfs föreställning ”Komma ut” att visas på Karlstads kommuns Facebooksida. Föreställningen tar upp frågan om att just ”komma ut”. Det är viktigt att vi påminns om att det fortfarande inte är självklart att man ”tillåts” älska vem man vill. Så länge det upplevs som ett utmanade steg att ta och så länge att begreppet ”komma ut” finns kvar är kärlek till människor av samma kön stigmatiserat.

Tillsammans måste vi fortsätta bekämpa intoleranta och hatiska strömningar i samhället – inte minst med tanke på vad som händer i vissa länder i Europa. Vi måste visa att vi är många fler som står upp för ett inkluderande samhälle där man får älska vem man vill.

Karlstads kommuns Mångfaldsforum

Niklas Wikström (L)

Ordförande

Emma Andersson (S)

Alexander Torin (M)

Parvane Assadbegli (V)

Heiko Bubholz (MP)

Artikeltaggar

Alexander TorinDebattEmma AnderssonEUEU-kommissionenHBTQHeiko BubholzKarlstads kommunNiklas WikströmParvane AssadbegliPolenPrideRFSLUngernUrsula von der LeyenVärmland Pride