Hoppa till huvudinnehållet

Stor glädje över norska beskedet: ”Viktigt – det här var efterlängtat”

Publicerad:
Edas kommunchef Anders Andersson tog emot beskedet med glädje.
Edas kommunchef Anders Andersson tog emot beskedet med glädje. Foto: Oscar Walldén

Norska beskedet om att det blir en svensk-norsk polisstation på gränsen togs emot med stor glädje – inte minst bland Eda kommuns representanter på plats.

– Det är ett viktigt besked, vi har ju väntat på det här i Sverige, säger kommunchefen Anders Andersson.

Det har i flera år diskuterats kring ett polissamarbete över gränsen och en möjlig polisstation vid Morokulien, men besked har dröjt från den norska sidan.

Unik polisstation nära

Under måndagen var den långa väntan äntligen över.

Norska justitieministern Monica Mæland (H) meddelade, inför ett stort pressuppbåd i Morokulien, att en polisstation ska byggas mitt på gränsen.

– Det är viktigt att vi samarbetar över gränsen och utnyttjar resurserna tillsammans. Kriminaliteten känner inga landgränser, säger Monica Mæland.

– Genom att sitta under samma tak kan man förhoppningsvis hitta nya, bättre sätt att ingripa mot och förebygga brott. Det här är en bra plats för ett pilotprojekt genom att mycket trafik passerar. Kommunerna har jobbat proaktivt och polismyndigheterna är redo att köra igång.

Under måndagen gavs det klartecken från norskt håll om att det ska byggas en gemensam polisstation över gränsen.
Under måndagen gavs det klartecken från norskt håll om att det ska byggas en gemensam polisstation över gränsen. Foto: Oscar Walldén

”Jag är gôrglad!”

Det hela kommer enligt Monica Mæland främst att finansieras genom omprioriteringar i justitiedepartementets ”bruksbudget”, där det dock kan behövas lite extra tillskott.

Edas kommunalråd Johanna Söderberg (C) jublade över det norska beskedet.

– Jag är gôrglad! Det här är ju något som har pågått på olika sätt under många år, och nu är det realitet, konstaterar Söderberg som tror att samarbetet kan göra skillnad:

– Jag tror det betyder en hel del att kunna ha utredningsverksamhet på plats istället för någon annanstans. Det vet vi ju alla, att det är lättare att sticka in huvudet genom en dörr och fråga ”du, hur var det nu?” än att ringa eller mejla, så är det ju bara.

Edas kommunalråd Johanna Söderberg (C) gladdes stort över beskedet.
Edas kommunalråd Johanna Söderberg (C) gladdes stort över beskedet. Foto: Oscar Walldén

”Har ju väntat på det här”

En annan som gladdes över beskedet var Edas kommunchef Anders Andersson.

– Det är ett viktigt besked, vi har ju väntat på det här i Sverige eftersom vi har bestämt oss sedan ett par år tillbaka, och nu är det tydligt besked från ministern att det är beslutat i regeringen och att det finns viss budget för finansiering också, säger Anders Andersson.

– Vi har ju även hört hur polisen tycker det är viktigt, så det känns ju bra att vi har kommit så här långt.

Exakt hur samarbetet ska se ut och hur många poliser som ska arbeta i byggnaden är dock inte klart ännu.

– Nu startar ett viktigt projekteringsarbete i flera steg. Dels mellan svensk och norsk polis om hur man ska utforma det här, sen också för kommunerna med att ta fram en detaljplan för området. Sen kommer det lite längre fram, parallellt, i vilken omfattning det ska vara bemanning på stationen, så kommer det en konkret byggprocess med upphandling och byggnation också, berättar Andersson.

Ett möte hölls under måndagen mellan svenska och norska representanter kring en gemensam polisstation, där Norge gav klartecken för byggnation. Närmst till höger i bild syns Arne Hammersmark, vice polismästare i norska Region Inlandet, och till vänster
Ett möte hölls under måndagen mellan svenska och norska representanter kring en gemensam polisstation, där Norge gav klartecken för byggnation. Närmst till höger i bild syns Arne Hammersmark, vice polismästare i norska Region Inlandet, och till vänster Foto: Oscar Walldén

”Sverige har varit mer på”

Flyter allt på som det ska kommer de första spadtagen att tas redan nästa vår, enligt justitieministern.

– Det pekar ju på att det är viktigt för myndigheter att jobba tillsammans också. Men det är bara en ambition, det finns mycket som ska ske i en sån här process också så vi får se, säger Anders Andersson.

På plats i Morokulien under måndagen var även Tor André Johnsen, som är ledamot i Stortinget för Fremskrittspartiet och har ett sommarboende i Arvika kommun.

Han har varit drivande i frågan länge och ser fram emot få polisstationen på plats.

– Otroligt skönt! Nu har jag jobbat med det här i fyra år och har fått väldigt mycket bra input från Eda och Eidskog kommun. Inte för att skryta över Sverige och kritisera Norge, men jag tycker att Sverige har varit mer på här och varit offensiva för att realisera polisstationen medan det har gått lite långsammare i Norge, säger Tor André.

Artikeltaggar

Anders AnderssonEda kommunJohanna SöderbergMorokulienPolisenPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.