Hoppa till huvudinnehållet

Oväntad vändning i upphandlingen – utbyggnaden av Råda skola fördyras

Publicerad:
Arkivbild från när lågstadiedelen av Råda skola invigdes av kommunalrådet Jens Fischer (OR) 2019.
Arkivbild från när lågstadiedelen av Råda skola invigdes av kommunalrådet Jens Fischer (OR) 2019. Foto: Pia Holmström

Råda skola ska byggas ut till en F–6-skola. Nu framkommer att företaget Brixly som överklagade upphandlingen i förvaltningsrätten nu får bygguppdraget. Detta sedan Peab som hade det vinnande anbudet hoppat av under den långa processen i förvaltningsrätten. Detta blir dyrare för Hagfors kommun.

– Brixlys anbud är cirka 2,3 miljoner högre än Peabs vilket såklart fördyrar projektet något, säger Louise Sjöholm, samhällsbyggnadschef i Hagfors kommun, i ett mejl till NWT.

Det var i november förra året som Peab vann upphandlingen. De hade det mest ekonomiskt fördelaktiga budet och fick uppdraget för om- och tillbyggnad av Råda skola.

Försenad byggstart

Men Brixly som lämnat det andra bästa anbudet överklagade kort därefter till förvaltningsrätten.

Byggnationen skulle enligt tidsplanen ha varit igång i februari i år med projekteringsarbeten. Men så länge upphandlingen var överklagad till förvaltningsrätten har bygget inte kunnat påbörjas.

Drog tillbaka anbudet

Under sommaren kunde förvaltningsrätten meddela att överklagan avslås.

Louise Sjöholm informerar i ett mejl till NWT att Peab dragit tillbaka sitt anbud när handläggningen i förvaltningsrätten pågick.

Hon berättar att enligt Lagen om offentlig upphandling ska man i en sådan situation utvärdera anbuden som är kvar på nytt. Den som då har det mest fördelaktiga budet ska då få tilldelningsbeslutet.

Brixly har nu tilldelats projektet och Hagfors kommun kommer att skriva ett kontrakt med Brixly inom kort.

Hur känns det att Brixly som överklagade beslutet nu får uppdraget?

– Att upphandlingar eller beslut kan överklagas eller ifrågasättas är i sig inte något konstigt, det är en lagstadgad möjlighet som finns och något vi får lov att respektera. Personligen tycker jag bara det ska bli gott att vi äntligen kan få komma igång med projektet och att vi, som det ser ut nu, kommer klara ambitionen om att ha skolan klar till hösten 2023 trots förvaltningsrättens långa handläggningstid, svarar Louise Sjöholm i ett mejl.

Juridisk tvist om upphandlingen av Råda skolaRisk för att utbyggnaden av Råda skola försenasÖverklagan avslås - nu kan utbyggnaden av Råda Skola komma igång

Artikeltaggar

Hagfors kommunLouise SjöholmRådaRåda skolaSkola och utbildningUpphandling

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.