Att flytta ett konstverk är sällan ett större problem.
Men när det rör sig om ett vågigt mosaikverk på 70 kvadratmeter är det inte att bara bara.
– Vi är ju från Värmland så det är klart att vi löser det här, säger Arne Augustsson, vars företag AJ betonghåltagning gjort precis det.
Det ovan nämnda verket heter Djungelinteriör, uppfört av John Wipp och har suttit i det nuvarande badhuset i Kiruna sedan 1958. Sedan några år pågår den stora flytten av staden och vissa byggnader måste rivas. Däribland just badhuset, men verket bevaras.
– Vi har ett avtal med LKAB där de ersätter byggnader som rivs, i vissa av dessa finns platsspecifik konst. I avtalet finns också en summa avsatt för flytt av konst, säger Conny Persson, kulturchef i Kiruna kommun.
Ett av verken som flyttas är alltså det stora mosaikverket som ”alla” Kirunabor har sett.
– Vissa av artefakterna som finns i den gamla stan bör följa med till den nya.
Uppdraget att plocka ner det stora verket gick till det Grumsbaserade företaget AJ betonghåltagning, i samarbete med Dape.
– Det har gått fruktansvärt bra, säger ägaren och vd:n Arne Augustsson efter att arbetet kommit mer än halvvägs.
Det handlade inte om något anbudsförfarande, utan företaget ”handplockades” av We group som arbetar med just badhus på olika sätt.
– De hörde av sig innan semestern och frågade om vi såg några problem, men nej vi såg bara möjligheter. Vi är ju från Värmland så det är klart att vi löser det här, säger Arne Augustsson och skrattar.
– Så vi åkte upp och tittade på det och kände att det här fixar vi. Det var ingen som visste hur vi skulle gå till väga, så We group har lagt ner mycket tid och energi på det här och pratar med oss om hur vi ska gå till väga.
Verket är uppbyggt av 250 000 mosaikbitar, fästa på en betongväg, som dessutom är vågig. Totalt mäter verket 70 kvadratmeter.
Hur plockar man ner ett sådant konstverk?
– Bland annat säkrade vi upp hela konstverket med balk, sedan har vi haft en minikran där inne. Mosaiken har vi skyddat med en speciell film som vi la på, den är mest för att skydda mot betongvatten som kan vara frätande.
Arne Augustsson säger att allt arbete är ”superdokumenterat”, där vartenda litet hål har märkts upp. Totalt har verket delats upp i 36 block.
Vari låg de största svårigheterna?
– Att ingen visste hur det var fäst i väggen. Sedan har det suttit i en fuktig miljö sedan 1958, vilket också är en utmaning. Men det var i förvånansvärt bra skick.
Även Arne Augustsson har märkt av att ortsbefolkningen månar om det speciella verket.
– De är väldigt nyfikna och de tycker att det är kul att kommunen tar hand om det och sätter upp det igen.
Är det ett prestigeuppdrag?
– Det är klart att det är det, det är kul att vi fick den här frågan.
Arbetet med att plocka ner konsten förväntas bli klart denna vecka, och allt arbete med badhuset dokumenteras av We group.
Det nya badhuset kommer att stå klart om några år.