Hoppa till huvudinnehållet

Folkhälsomyndigheten: Så kan smittan öka i Värmland under hösten

Publicerad:
Reporter Viktor Sunnemark
Viktor Sunnemark
viktor.sunnemark@nwt.se
Folkhälsomyndighetens generalsekreterare Johan Carlsson.
Folkhälsomyndighetens generalsekreterare Johan Carlsson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vad som händer med pandemin i höst är den stora frågan just nu. Blir det en fjärde våg?

Nya scenarier visar på en ökad smittspridning i Värmland, enligt Folkhälsomyndigheten.

– En hög vaccinationstäckning mot covid-19 är helt nödvändig för att minska smittspridning, säger generaldirektör Johan Carlson.

Smittspridningen i Värmland har pendlat fram och tillbaka under den senaste tiden och varit svår att få ett grepp om.

Tittar man tillbaka på sommaren har det varit klusterutbrott som uppmärksammats i utvecklingen.

Efter en minskning av antalet fall under slutet av våren och försommaren bröt ett stort utbrott ut på Engelska skolan i Karlstad – samtidigt som deltavarianten började spridas – och siffrorna ökade.

Men smittspridningen minskade därefter, tills dess att det på nytt vände uppåt under sensommaren. Här utmärkte sig utbrottet på Tantrafestivalen i Molkom.

Festivalen fortsatte efter att första covidfallet blev känt

Hur blir det då under hösten? Folkhälsomyndigheten har tidigare publicerat eventuella scenarier för sensommaren och början av hösten, för såväl Sverige som landets regioner.

Men som bland annat tidningen Dagens Nyheter berättat, har spridningen redan blivit tio gånger värre än myndighetens högst beräknande scenario.

Nya scenarier visar att antalet svårt sjuka av covid-19 kan öka.
Nya scenarier visar att antalet svårt sjuka av covid-19 kan öka.

För Värmlands del skulle antalet fall i mitten av augusti ligga på väldigt låga nivåer, enligt myndighetens scenarier, vilket det i dagsläget inte gör.

Nu har Folkhälsomyndigheten publicerat nya scenarier som visar hur smittspridningen kan utvecklas under hösten (fram till 30 november).

Efter covidutbrottet som chockade Hagfors - så blickar skolan framåt

Scenarierna är som alltid uppdelade i tre:

Scenario 0:

Här antas deltavarianten av viruset vara 60 procent mer smittsam än den tidigare dominerande alfavarianten. Kontakterna i befolkningen ökar till en nivå som ligger mellan försommarens nivåer och nivåerna före pandemin.

Scenario 1:

Här antas deltavarianten vara 70 procent mer smittsam än alfavarianten. Kontakterna i befolkningen ökar mer än i det tidigare scenariot.

Scenario 2:

Här antas deltavarianten vara 70 procent mer smittsam än alfavarianten. Kontakterna i befolkningen ökar till samma nivåer som innan pandemin.

Enligt Folkhälsomyndigheten ökar smittspridningen i alla tre scenarier under hösten i Sverige. Även antalet svårt sjuka förväntas bli fler, men på klart lägre nivåer än tidigare under pandemin.

– Folkhälsomyndigheten ser vaccination som den absolut viktigaste preventiva åtgärden, säger generaldirektör Johan Carlson i ett pressmeddelande.

– En hög vaccinationstäckning mot covid-19 är helt nödvändig för att minska smittspridning, sjuklighet och övriga konsekvenser på liv och hälsa. Det är också en förutsättning för att samhället ska kunna återgå till normalläget, säger han vidare.

Så här ser scenarierna ut för Sverige som helhet.

  • Scenario 0 för Sverige.
    Scenario 0 för Sverige. Foto: Folkhälsomyndigheten
  • Scenario 1 för Sverige.
    Scenario 1 för Sverige. Foto: Folkhälsomyndigheten
  • Scenario 2 för Sverige.
    Scenario 2 för Sverige. Foto: Folkhälsomyndigheten

På regional nivå presenteras bara ett tänkbart scenario sett till hur antalet nya fall kan utvecklas under hösten.

Det så kallade scenario 1 (mellanscenariot):

Scenario 1 för Värmland.
Scenario 1 för Värmland. Foto: Folkhälsomyndigheten

Enligt denna beräkning ökar smittan under hösten i Värmland och når sin peak under oktober för att sedan sjunka igen. Toppen är inte alls på samma nivå som under tidigare vågor.

Myndigheten har även publicerat statistik över hur sjukhusinläggningarna kan komma att utvecklas i höst i Värmland, enligt scenario 1 och 2.

Antal sjukhusinläggningar i Värmland enligt scenario 1 och 2 för Värmland.
Antal sjukhusinläggningar i Värmland enligt scenario 1 och 2 för Värmland. Foto: Folkhälsomyndigheten

I samma pressmeddelande skriver Folkhälsomyndigheten att det är ”rimligt” att flesta smittskyddsåtgärder kan avvecklas, förutom testning och smittspårning, i ett senare skede.

Då vaccinationstäckningen tros vara tillräckligt hög för att sjukvården inte ska överbelastas, trots en viss smittspridning.

Myndigheten poängterar även att det finns flera osäkerhetsfaktorer som kan påverka beräkningarna av höstens vårdbelastning och smittspridning. Osäkerheten bedöms vara större nu, än vid tidigare presenterade scenarier.

Så undviker du att smitta andra

Du ska stanna hemma om du känner dig sjuk, även om du har milda symtom.

Tänk på att hålla avstånd till andra, både inomhus och utomhus.

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Går inte det kan man använda handsprit med minst 60 procent alkohol.

Hosta och nys i armvecket. Undvik att röra vid ansiktet.

Artikeltaggar

CoronavirusetFolkhälsomyndighetenRegion VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.