Hoppa till huvudinnehållet

Då ska Karlstads energi börja leverera fjärrkyla till centrala Karlstad

Publicerad:
Vid kraftvärmeverket i Yttre hamn ska Karlstads energi producera kyla från Vänerns vatten och sedan leverera det via rör till kunder i centrala Karlstad. Första etappen beräknas kosta cirka 150 miljoner kronor.
Vid kraftvärmeverket i Yttre hamn ska Karlstads energi producera kyla från Vänerns vatten och sedan leverera det via rör till kunder i centrala Karlstad. Första etappen beräknas kosta cirka 150 miljoner kronor. Foto: Skiss: Karlstads energi

Karlstads energi ska investera cirka 150 miljoner kronor i ett nät som ska förse centrala Karlstad med fjärrkyla från Vänern.

– Det finns ett stort intresse bland fastighetsägare att förse bland annat kontor och butiker med kyla. Första delen av nätet ska stå klart i maj 2023.

Det berättar Karlstads energis vd Erik Kornfeld.

I samband med tisdagens kommunstyrelsemöte godkänns det kommunala bolagets investering som ska dras i gång i höst, ett projekt som NWT berättade om för första gången i oktober 2020.

– Vi har sedan dess gjort en ordentlig utredning och pratat med många intressenter och anser att det finns en lönsamhet i att bygga ett nät för leverans av fjärrkyla i Karlstad, säger Erik Kornfeld.

Projektet har redan godkänts från bolagets styrelse och ägarbolaget och i oktober inleds arbetena när alla beslut om projektet är tagna.

Start i oktober

– Produktionsanläggningen ska byggas vid kraftvärmeverket i Yttre hamn där vi ska ta kallt vatten från Vänern och leverera kyla som håller cirka 8-10 grader via rör ut till kunderna i centrala Karlstad.

Planen är att dra en huvudledning som troligen läggs över Herrhagen och stegvis bygga ut nätverket i centrum. Dragningen av rören ska ske i tätt samarbete med kommunens gatuarbeten för att minimera påverkan på trafiken.

– Det finns ett stort intresse bland fastighetsägare att förse bland annat kontor och butiker, hotell och konferensanläggningar med komfortkyla. Vi har kontakt med ett 30-tal större och mindre fastighetsägare.

Även äldreboenden

– Nya resecentrum är också aktuellt och eventuellt kan även produktionsanläggningar och äldreboenden komma att kopplas på, säger Erik Kornfeld.

I maj 2023 ska Karlstads energi börja att producera fjärrkyla till de första kunderna.
I maj 2023 ska Karlstads energi börja att producera fjärrkyla till de första kunderna. Foto: Arne Skorup

Fjärrkylenätets första etapp som är kostnadsberäknad till cirka 150 miljoner kronor kan nå stora byggnader som Värmlands museum, Karlstad CCC och Samhällsbyggnadshuset.

– Planen är att ha produktionsstart i maj 2023 till de första kunderna och därefter ska en stegvis utbyggnad ske.

Sjukhuset intressant

I en andra etapp kan bland annat till Centralsjukhuset förses med fjärrkyla.

– Ja, vi diskuterar en påkoppling även av sjukhuset, men Region Värmland har ännu inte gett besked om det blir så.

Redan för tio år sedan hade Karlstads energi planer på ett fjärrkylenät, men då visade sig inte projektet vara lönsamt.

– Nu efter förtätningen av centrala Karlstad har det blivit det och vi ser nätet som ett bra komplement till dagens fjärrvärmenät. I dag finns det redan fjärrkylenät i ett 40-tal svenska städer så Karlstad ligger lite efter här.

Flera fördelar

Enligt Erik Kornfeld finns det flera fördelar för fastighetsägare med att koppla in sig på ett sådant nät jämfört med att producera kylan själva.

– Bland annat leder storskaligheten till lägre kostnader och mindre elanvändning och lägre kylmedieförbrukning vilket är bra för miljön. För vår del del är det en ekonomisk fördel att kunna hämta kylan direkt från Vänern.

Huvuddelen av kylan ska alltså produceras vid kraftvärmeverket i Yttre hamn. Vid toppar kommer även avfallspanna 1 vid Hedenverket hjälpa till, en anläggning som över tid ska rustas för 150 miljoner kronor.

Artikeltaggar

Centralsjukhuset i KarlstadErik KornfeldHerrhagenKarlstad CCCKarlstads energiNyheterPolitikSamhällsbyggnadshuset KarlstadTingvallastadenVärmlands museumYttre hamn

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.