Hoppa till huvudinnehållet

Våldsam rullning i Höljes: "Jag har ont överallt"

Publicerad:
Anton Marklund tröstas av sambon Beatrice Karlsson efter kraschen i Höljes. Han har ont i kroppen, men mest svider det att han tvingas bryta.
Anton Marklund tröstas av sambon Beatrice Karlsson efter kraschen i Höljes. Han har ont i kroppen, men mest svider det att han tvingas bryta. Foto: Olle Persson

Tre varv rullade Anton Marklund med rallycrossbilen i Höljes, men undkom förvånansvärt helskinnad.

– Jag mår bra förutom att det är jävligt surt, säger han.

Kraschen inträffade på söndagen i fjärde och sista kvalomgången i EM-klassen, som har säsongspremiär.

Anton Marklund, Europamästare 2017 och nu körande en Volkswagen för Hedströmteamet från Torsby, hade vunnit de tre inledande omgångarna i stor stil.

– Vi har varit snabbast hela helgen och var redan kvaletta, det handlade bara om att ta bilen i mål i princip. Jag hade mer kunnat acceptera om vi haft kniven mot strupen, men det här känns fruktansvärt onödigt, säger 28-åringen från Boliden i Västerbotten.

Vad hände?

– Dubourg (Andrea, Frankrike) kom ut ur jokern och jag i ordinarie spår och då har man högre fart. Jag bromsade på min vanliga bromspunkt men insåg att jag inte skulle hinna få stopp. I stället för att köra rätt i arselet på honom tänkte jag gå upp jämsides, men då gick hjulen upp på insidan. De har asfalterat och gjort kanten mycket högre, där slog det i och sen var jag bara passagerare.

Han uppfattade inte hur många varv det blev.

– Ingen aning, det slog ner några gånger. Tre säger de i sjukstugan. Men det spelar ingen roll, bilen är skrot och det är färdigkört för helgen.

Hur mår du?

– Jag mår bra, men jag har ont i nacken, låren överallt känns det som. Men framför allt är det jävligt tråkigt att avsluta på det här sättet. Grabbarna i teamet har fått jobba rätt hårt för att få till bilen åt mig och den har funkat jäkligt bra. Vi har sex nya däck som vi skulle använda till semifinal och final. Vi var värda att ta en seger här.

Har du gjort sådana krascher förut?

– Aldrig någonsin. Jag har lagt en på taket en gång, men då var det väldigt låg hastighet. Det kunde fått hända någon annan gång än när vi kanske hade vår bästa helg i Höljes på gång. Vi ha aldrig varit så här starka.

Kör du något mer?

– Nej, vi hade tänkt bara den här tävlingen. Mest troligt dyker jag inte upp på något mer ställe i år, ingen hel serie i alla fall.

Han tänker dock inte lägga av.

– Blickarna är på 2022. Målet är elektriskt. Jag vill vara på toppen av sporten. Jag vill åka VM och ta ett VM-guld.

Trots händelsen slutade Marklund trea i kvalet bakom fransmannen Fabien Pailler och Thomas Bryntesson från Töcksfors. Bryntesson vann sista kvalomgången och det ser lovande ut inför eftermiddagens semifinal.

Artikeltaggar

Anton MarklundPeter HedströmRallycrossRallycross-EMRallycross-VMVM-deltävlingen i Höljes

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.