Hoppa till huvudinnehållet

Efter covidutbrottet som chockade Hagfors – så blickar skolan framåt

Publicerad:
Älvstranden bildningscentrum
Älvstranden bildningscentrum Foto: Peter Nilsson

Totalt 180 coronafall konstaterades vid det stora coronautbrottet vid ÄBC. Nu när skolan dragit igång finns en rad rutiner för att minska risken för smittspridning.

– Det gäller att påminna om att det här inte är över. Vi gör allt vi kan för att inte få ett nytt utbrott, säger Jenny Dahlin, skolchef Hagfors kommun.

Vid Älvstranden bildningscentrum (ÄBC) finns cirka 1200 elever från förskoleklass upp till vuxenutbildningen, samt cirka 200 personal.

Från veckan 9 när det var sportlov fram till och med vecka 15 smittades totalt 180 elever och personal av covid-19. Efter sportlovsveckan hölls skolan stängd vecka 10 för alla elever för att minska smittan och det var fjärrundervisning.

– Smittan klingade ju av, det var ju framförallt vecka 9 och vecka 10. Då var det väldigt mycket hushållssmitta eftersom smittan var spridd i samhället, säger Jenny Dahlin.

Jenny Dahlin skolchef i Hagfors.
Jenny Dahlin skolchef i Hagfors. Foto: Aron Eriksson

Digitala föräldramöten

En rad åtgärder har vidtagits för att inte få ett nytt covidutbrott.

– Det är ungefär samma rutiner som i våras. Vi kommer inte att ha några fysiska föräldramöten, det sker digitalt. Vi kommer inte att samla större mängder elever och personal på samma ställe. Det blir idrott ute och vi är noga med handhygien och handsprit.

Beredskap för fjärrundervisning

Men beredskap finns för snabba beslut om smittan ändå skulle komma in i verksamheten.

– Vi har en stor beredskap för att kunna övergå till fjärrundervisning för enskilda grupper eller klasser om vi skulle få fall och också med hjälp av Smittskydd kunna smittspåra inom verksamheten, säger Jenny Dahlin.

För gymnasiet var det fjärrundervisning större delen av vårterminen.

Andreas Björklund, 18 år går sista året på fordons- och transportprogrammet på Älvstrandsgymnasiet vid ÄBC. Han tycker att det är skönt att ha närundervisning som vanligt igen nu när höstterminen har börjat.

– Det jobbigaste med att ha distansundervisning hemma var att man hamnade efter väldigt mycket.

Andreas Björklund går sista året på fordons- och transportprogrammet på ÄBC
Andreas Björklund går sista året på fordons- och transportprogrammet på ÄBC Foto: Helena Karlsson

Hur löstes distansundervisningen på fordonsprogrammet?

– Man fick till exempel göra en del praktiska moment hemma som att byta bromsar och ta kort och skicka in, säger Andreas Björklund.

Vad har du för planer efter studenten?

– Jag ska läsa vidare och ta körkort för att kunna köra hjullastare och lastbil. Att vara mekaniker är inte riktigt min grej, säger han.

Sander Myrstad och Erik Strand studerar på hockeygymnasiet vid ÄBC
Sander Myrstad och Erik Strand studerar på hockeygymnasiet vid ÄBC Foto: Helena Karlsson

Har vaccinerat sig

Sander Myrstad och Erik Strand som kommer från Norge studerar sista året på barn- och fritidsprogrammet inom hockeygymnasiet på ÄBC. Även de tycker det är skönt med närundervisning.

– Det är lättare när vi är på skolan, även om lärarna löste distansarbetet bra för oss, säger Sander Myrstad .

De känner heller inte osäkerhet med att vara på skolan med tanke på pandemin.

– Vi känner oss trygga för vi har redan tagit två sprutor. Men vi vet ju att vi ändå kan smitta andra, så det gäller att hålla avstånd, säger Erik Strand.

Fjärrundervisning på högstadiet efter Coronautbrott på ÄBCHagforsskola stängs på grund av CoronautbrottSkolchefen om dramatiska ökningen av coronafall: ”Det är chockartat”Lärare död i covid-19 i HagforsSå är coronaläget vid Hagforsskolan

Artikeltaggar

Älvstranden bildningscentrumÄlvstrandsgymnasietCoronavirusetHagfors kommunJenny DahlinSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.