Stöd ett Afghanistan utan talibaner

Debatt
PUBLICERAD:
Vi får under inga som helst omständigheter erkänna den talibanstyrda regimen som legitim, skriver Per-Inge Lidén.
Foto: Rahmat Gul/AP
De ungdomar och vuxna som finns hos oss i dag och väntar på besked om asyl måste få uppehållstillstånd. De är en viktig del av oppositionen mot talibanstyret, skriver Per-Inge Lidén.

Afghanistan är ett gammalt kulturland där det redan för 5 000 år sedan fanns städer och samhällsbildningar som drog nytta av att handelsvägar såväl öster- som västerut gick genom området. Här finns 40 miljoner människor – varav de flesta är unga – mineraler, jordbruksmark och stora rikedomar.

Det är många som vill åt det strategiska läge som landet ligger i – mellan öst och väst. Nu har den relativt nybildade islamistiska talibanrörelsen tagit makten med stöd av starka krafter i Pakistan, Saudiarabien och andra länder. Genom såväl hot som löften om fri lejd och kanske andra förmåner fick rörelsen stora delar av den afghanska armén att lägga ner vapnen och erbjuda dem fri väg till Kabul.

Kina och Ryssland – som inte vill ha amerikanska trupper i området – har redan inlett samtal med talibanerna om relationer och förmodligen handelsförmåner. Iran har inget emot att amerikansk trupp försvinner från området och i Pakistan finns starka krafter som stöder en islamisering även av det egna landet. Ingen av länderna vill ha en fri och livskraftig demokrati i sin närhet.

I detta läge är det viktigt att vi inte resignerar utan tillsammans med EU och andra delar av världen, tillsammans med progressiva krafter i Afghanistan, står upp för demokrati, mänskliga rättigheter och det afghanska folkets rätt till frihet.

Vi får under inga som helst omständigheter erkänna den talibanstyrda regimen som legitim.

Vi måste i internationella sammanhang långsiktigt och över tid vara tydliga i våra krav på demokrati, fria val och kvinnors och minoriteters rättigheter i Afghanistan.

Vi bör fortsätta stödja det civila samhället såväl i Afghanistan som i diasporan med bistånd till utbildning och demokratiskapande arbete.

De ungdomar och vuxna som finns hos oss i dag och väntar på besked om asyl måste få uppehållstillstånd. De är en viktig del av oppositionen mot talibanstyret och några av dem kommer säkert att bidra till arbetet i ett framtida demokratiskt styrt Afghanistan.

Vi måste förmå FN att vara med och bistå de afghaner som flyr så de får stöd i sitt närområde.

Talibanerna tror att tiden är på deras sida. De tuggar på mantrat att vi har klockorna och de har tiden. Det tror inte jag. Afghanistans ungdomar kan inte hållas isolerade från omvärlden. De drömmer om ett bättre och friare liv där inte islamismens tunga ok tynger deras kroppar och deras själar. De drömmer om frihet, demokrati och utveckling.

En dag kommer Afghanistan bli ett blomstrande, fritt och demokratiskt land.

Per-Inge Lidén

Medlem, MP Karlstad

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.