OLW får anmärkning för fettutsläpp

Publicerad:
OLW-fabriken har fått en anmärkning av länsstyrelsen. Foto: Göran Persson

För höga utsläppsnivåer av fett i avloppsvattnet under 2020 har gjort så att OLW-fabriken i Filipstad blivit anmälda av länsstyrelsen.

Ett omfattande arbete för att komma till rätta med problemet pågår, risken finns dock att fettutsläppen även en tid framöver kommer överskrida gränsvärdena för det tillåtna.

OLW-fabriken ingår i företaget Orkla Confectionery & Snacks.

I ett pressmeddelande förklaras att de höga utsläppsnivåerna av fett, som går via avloppsvattnet ut till kommunens reningsverk, beror på att fabriken kraftigt ökat sin produktionsvolym.

– I samband med att vi har ökat produktionsvolymerna har också utsläppsnivåerna blivit högre vid vissa tillfällen. När vi först märkte detta förra året inledde vi noggranna studier för att identifiera de största källorna till fettutsläpp och hur ny utrustning ska kunna installeras i våra system. Vi har redan implementerat en rad förbättringar i form av en ny och modern fettavskiljare som klarar av högre nivåer och den kommer vi nu att justera ytterligare tillsammans med leverantören, säger Per-Inge Eriksson, platschef Filipstad, i ett pressmeddelande.

”Vi arbetar hårt”

Enligt företaget har förutom i fabriken också förstärkningar i reningskapaciteten gjorts även i kommunens reningsverk. Men då allt detta är ett omfattande arbete ser Per-Inge Eriksson att det finns en riks att nivåerna för fettutsläppen fortsatt under en tid kommer vara för höga.

– Vi arbetar hårt med att få ned utsläppen av fett i vårt avloppsvatten så fort vi kan och kommer att fortsätta göra så tills vi ligger stabilt under gränsvärdena. Vi för också en löpande dialog med både länsstyrelsen och kommunen för att försäkra oss om att vår pågående reningsprocess är så bra och effektiv som möjligt.

De ökade nivåerna av fett gör så att kommunens reningsverk måste använda mer resurser för att rena avloppsvattnet från fabriken. Enligt företaget ska dock utsläppen inte ha en direkt påverkan på den lokala miljön eller vattnet.

Hur mycket fett företaget får släppa ut står angivet i tillståndet för livsmedelsproduktion som ges av länsstyrelsen.

Artikeltaggar

FilipstadLänsstyrelsenNyheterOLWPer-Inge Eriksson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare