Hoppa till huvudinnehållet

"Nu finns Luftslottet på riktigt”

Publicerad:
Jonas Liveröd är uppvuxen i Kristinehamn, men bor numera i Ågårdskvarn i Götene, där han skapat ett eget konstcentrum. Det ska döpas i helgen och längre fram väntar också en utställning på Värmland museum.
Jonas Liveröd är uppvuxen i Kristinehamn, men bor numera i Ågårdskvarn i Götene, där han skapat ett eget konstcentrum. Det ska döpas i helgen och längre fram väntar också en utställning på Värmland museum. Foto: Thomas Kühnel

Ett luftslott kan vara något drömskt och högst opåtagligt. Värmlandsbördige konstnären Jonas Liveröds luftslott är dock av ett annat slag.

I helgen döps Luftslottet i västgötska Götene, en tillåtande konstsatsning med plats för alltifrån mexikansk wrestling till Haile Selassies sista lejon.

– Jag har verkat i konstvärlden i 20 år nu. Det är en ansenlig tid. Konsten har alltid varit min ryggrad och kaptenen i flottan, men jag har alltid varit intresserad av många andra saker, berättar Jonas Liveröd.

I Luftslottet får detta fullt utlopp. I och kring en gammal kvarnbyggnad i Ågårdskvarn utanför Götene har han skapat en arena för konst i bred mening. Här ryms konst, egen och andras, men också evenemang och diverse ting som förundrar.

I Luftslottet får det plats såväl utställningar som evenemang. Där finns också en gästbostad för konstnärer och andra (”vår senaste gäst var kock”) samt en wunderkammare med häpnadsväckande ting.
I Luftslottet får det plats såväl utställningar som evenemang. Där finns också en gästbostad för konstnärer och andra (”vår senaste gäst var kock”) samt en wunderkammare med häpnadsväckande ting.

Sommaren 2021 är Luftslottets första sommar och under lördagen är det dags för årets stora evenemang, som går i samma fria anda som själva stället: ”Det Stora Luftdopet” har ett späckat och variationsrikt program. Det blir bland annat skuggteater om döden, samtal om outsiderkonst och ett besök av en internetarkeolog (!) som visar Youtube-klipp.

Tidigare har Luftslottet bland annat gästats av mexikanska wrestlare, ätbara skulpturer och psykedelisk varieté.

– Grundförhoppningen är en sant tvärkulturell anda, där man ska kunna blanda högt och lågt och olika genrer, säger Jonas Liveröd.

I Luftslottet är det högt i tak - i dubbel bemärkelse. Mexikansk wrestling är ett gästspelen som förekommit i slottet i sommar.
I Luftslottet är det högt i tak - i dubbel bemärkelse. Mexikansk wrestling är ett gästspelen som förekommit i slottet i sommar.

Undrens rum

En grundbult i verksamheten är Den Liverödska Wunderkammaren. Det är ett museum som liknar få andra i nutid, men anknyter till en samlarvurmstradition med rötter i 1600-talet. Då var det fint att samla på speciella saker, utan annat tema än att varje sak är intressant. I en samling kunde rymmas föremål med anknytning till såväl astronomi som erotik och folklore.

– Det fanns inga vattentäta skott i samlingarna och det konceptet har alltid tilltalat mig. Nu lever jag ut det till fullo, säger han.

”Som en bit av Jesu kors”

Ett av föremålen som väcker mest förundran är ett uppstoppat lejon. Det pälsdjuret har en proveniens som skulle få valfri expert i Antikrundan att dåna. Lejonet ägdes – i levande form – av den etiopiske kejsaren Haile Selassie.

I den Liverödska wunderkammaren finns lejonet, som i levande form ägdes av den etiopiske kejsaren Haile Selassie.
I den Liverödska wunderkammaren finns lejonet, som i levande form ägdes av den etiopiske kejsaren Haile Selassie.

Selassie har blivit en ikon, en gestalt som dyrkas religiöst av många, så lejonet är laddat:

– Det är lite som att ha en bit av Jesu kors hemma. Det var någon journalist från New York Times som var på mig och ville skriva om det, men då var jag inte redo, säger han.

Från kejsaren till Götene

Lejonets väg från det kejserliga palatset till en kvarn utanför Götene gick via en svensk familj från Strängnäs, där pappan i familjen var konservator och längtade ut i världen. Han hamnade i Addis Abbeba på 50-talet och började importera akvariefisk från Sverige.

– På 60-talet fick Selassies hov besök av en kinesisk delegation som kom med guldfiskar som gåva. Det blev panik, ingen kunde något om fisk och Sven kallades till hovet och blev kejserlig fiskskötare, berättar Jonas Liveröd.

Fem lejon fanns också vid hovet och efter militärkuppen 1975 fick svensken ett av lejonen som gåva. I död form, ska kanske tilläggas.

Friaste konstnären

Lejonets vindlande färd känns typisk för Luftslottet, som präglas av frihet, öppna möjligheter och gott humör – och humor.

– Jag har alltid tyckt att det finns poänger i att få folk att skratta, för att sedan tänka, säger han och berättar om matematikern som brukade inleda sina föreläsningar med en rökbomb han hade med sig i en bok.

Att följa sitt eget spår är viktigt för konstnären Jonas Liveröd, som tycker att konsten inte alltid är så fri som den sägs vara.
Att följa sitt eget spår är viktigt för konstnären Jonas Liveröd, som tycker att konsten inte alltid är så fri som den sägs vara. Foto: Thomas Kühnel

– Om jag av en del uppfattas som en som bara lajar omkring, så må det vara hänt. Det är ett roligt allvar eller ett seriöst kul jag håller på med. Med risk för att låta arrogant skulle jag säga att jag är en av de friaste konstnärerna jag känner till.

Hyllar äkta friheten

Han noterar att det ofta talas om den konstnärliga friheten, men att det i verkligheten finns massor med ramar som konstnärer förväntas förhålla sig till.

Med risk för att låta arrogant skulle jag säga att jag är en av de friaste konstnärerna jag känner till.

– Det påstås vara fritt, men det är det inte alls. Det finns regler om hur man får göra saker och hur man får driva saker. Vilka ämnen man kan behandla i konsten är också mer eller mindre reglerat. Jag har drömt om att starta upp en organisation med helt andra regler, med en wunderkammaranda, ett rum att förundras i.

Spretigt blev eklektiskt

Som konstnär har han alltid hyllat friheten och ibland har han därför fått höra omdömen som ”ofokuserat” och ”spretigt”. Med tiden har dock en skiftning skett, när det förment spretiga giftes ihop av ett nytt, mer omfamnande ord som blev modernt för några år sedan: eklektiskt.

– Jag märkte en skillnad runt 2006-2007. Innan klagade konstgalleristerna på att jag gjorde illustrationer till musik och modetidningarna förstod inte varför jag höll på med konst. Ingen fattade det andra och alla ville att jag skulle välja sida och jag vägrade.

Idag tillåts han vara en mångsidig person, med många olika sorters uttryck.

Nu har han tagit det en nivå till genom att skapa Luftslottet, som är en fysisk plats och arena för hela sin kreativitet.

Bengt af Klintberg är 2020 års mottagare av Luftslottets eget stipendium, Je suis une pipe-stipendiet. Stipendienamnet syftar på Magrittes målning ”Bildernas opålitlighet” från 1929, som visar en pipa med inskriptionen ”det här är inte en pipa”.
Bengt af Klintberg är 2020 års mottagare av Luftslottets eget stipendium, Je suis une pipe-stipendiet. Stipendienamnet syftar på Magrittes målning ”Bildernas opålitlighet” från 1929, som visar en pipa med inskriptionen ”det här är inte en pipa”.

Bok och utställningar

Men, undrar kanske vän av ordning, hinner han med det mer ordinarie konstnärskapet när Luftslottet växer?

Jo, det pågår det också. Luftslottet är inte liktydigt med hans konstnärskap: det är två olika saker även om de möts.

– Samtidigt som jag driver det här har jag en utställning på ett galleri i Lyon och en på ett museum i Jönköping. Jag är också på gång med en 400 sidors ny konstbok, ett Liverödskt lexikon, berättar han och hintar även om ett kommande värmländskt projekt.

Till Värmland i höst

Och några dagar efter intervjun kommer det ett mejl: drömprojektet har fått klartecken. Kristinehamnssonen som via Holland, Spanien och Frankrike slutligen flyttade till Götene ska göra en utställning på Värmlands museum, ihop med arkeologerna där.

När han var liten drömde han om att bli arkeolog eller fiskare och arkeologdrömmen ska han nu få leva ut i en utställning där hans verk möter arkeologiska föremål.

Hösten 2022 ska det ske och han ser fram emot att återvända inte bara till Värmland utan också till museet.

– Det var där jag först upplevde konst, när jag var nybliven estetelev på Sundstagymnasiet. Det var en game-changer. Det känns extra kul att komma tillbaka till moderskeppet på något vis.

Konstnär får stipendium - bygger luftslott

Artikeltaggar

GöteneJonas LiverödKarlstadKonstKonstnärKristinehamnNöje/KulturVärmlands länVärmlands museum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.