Hoppa till huvudinnehållet

Konstnärens överraskning: Hunden Uno blev konstverk

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Agneta Höijer fick en glad överraskning när hon kom ner till parken. Hennes hund Uno hade fått stå modell för ett konstverk av Karlstadsbördiga street art-artisten Sagie.
Agneta Höijer fick en glad överraskning när hon kom ner till parken. Hennes hund Uno hade fått stå modell för ett konstverk av Karlstadsbördiga street art-artisten Sagie. Foto: Lena Richardson

Hunden Uno har blivit konst – tack vare en varm matte och en uppmärksam konstnär.

Nu är Uno Älvbrinkens stjärna, men får ingen vip-behandling.

En varm dag i somras tog Agneta Höijer med sig sina tre hundar på en svalkande promenad. Hon satte sig i parken vid Älvbrinken, vilket hon ofta gjorde när det var som varmast, men just den här dagen fick hon snart se en konstnär börja arbeta.

– Och då sa jag på skämt att kan du inte göra en chihuahua till mig, så jag får något fint att titta på. Javisst sa han, skicka mig ett kort – och så gjorde han det! berättar Agneta Höijer.

Lägligt förslag

Det var gatukonstfestivalen Karlstad street art som kommit till grannskapet med två stora kuber, som konstnären Christofer ”Sagie” Siwertz-Svedjeby fått i uppdrag att skapa konst på.

Dagen när han träffade Uno hade han ett problem:

– Från början hade jag missuppfattat att jag skulle ha två kuber, så jag hade bara planerat för en kub, så jag hade fyra skisser istället för åtta.

Agnetas skämtsamma förslag kom alltså väldigt lägligt, men att han verkligen tänkte måla av hunden sa han inte.

– Men jag gjorde det – lite i smyg.

”Ser verkligen ut som Uno”

Upptäckten landade väl:

– När jag kom tillbaka nästa dag så var Uno där. Jag blev positivt överraskad och tyckte att han fick till den väldigt fint. Den är en färgklick och sen blev den ju väldigt lik. Den ser verkligen ut som Uno, säger hon och håller upp den lilla hunden och visar.

Visst har Christofer ”Sagie” Siwertz-Svedjeby fångat hunden Unos karaktär.
Visst har Christofer ”Sagie” Siwertz-Svedjeby fångat hunden Unos karaktär. Foto: Lena Richardson

Nioårige Uno är en ganska blyg kille och några divalater har han inte lagt sig till med efter att ha blivit modell.

Han får ingen vip-behandling?

– Nej! Då kan han bli märkvärdig, säger Agneta och skrattar.

Jättestor pilfink

För Christofer Siwertz-Svedjeby är djur och fåglar ofta återkommande motiv. På hans kuber i parken finns bland annat en katt och en elefant och färgskalan där är starkt rosa och turkos.

– Jag gillar 80-talsfärger och tycker om skarpa färger, säger han.

Han arbetar också med en betydligt större målning på ett fyravåningshus i Skoghall. Där blir det en pilfink i jätteformat, som han håller i dovare toner. Också en grå liten fågel har sin skönhet:

– Den är inte så färgglad, men den är väldigt fin, säger han.

Hans pilfink kommer att synas på långt håll och görs på uppdrag av Hammaröbostäder. Kuberna kom till via gatukonstfestivalen och var de kommer att hamna efter sommaren är inte bestämt.

Landar Uno hos Uno?

Agneta har förhoppningar om att Uno-målningen ska landa hos henne, och kanske kan det bli så:

– Vi har sagt att vi ska försöka lösa det. De kommer ju att monteras ner så småningom, säger konstnären.

Tre tuffa killar men bara en konstmodell. Ozzy och Sluggo ingår också i Unos familj.
Tre tuffa killar men bara en konstmodell. Ozzy och Sluggo ingår också i Unos familj. Foto: Lena Richardson

Han är uppvuxen i Karlstad men har bott i Göteborg i många år. Nyligen har han flyttat till Habo utanför Jönköping, men han kommer gärna tillbaka till Värmland för att måla mer. Han ser positivt på gatukonstfestivalen, som sätter prägel på hans gamla hemstad. Att den dessutom ger upphov till nya möten med konsten är berättelsen om Uno ett gott exempel på.

– Förhoppningsvis blir det ett återkommande inslag. Det är ett jättekul sätt att få uppleva konsten i det offentliga rummet, utan att gå på utställning, säger han.

"Egentligen är jag mest en kattmänniska” erkänner konstnären, som sett till att Älvbrinken fått både hund, katt, fågel och elefant.
"Egentligen är jag mest en kattmänniska” erkänner konstnären, som sett till att Älvbrinken fått både hund, katt, fågel och elefant. Foto: Lena Richardson
Centrum fylls med gatukonst: ”Det handlar om att ge något till stan”

Artikeltaggar

Djur och naturKarlstadKonstNöje/KulturSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.