Hoppa till huvudinnehållet

Crusaders jagar fjärde raka guldet – med nygammal quarterback: ”Tuffare mentalt”

Publicerad:
Crusaders Linda Johansson som wide receiver förra säsongen. Nu inleder 39-årige Johansson som quarterback i jakten på fjärde raka guldet.
Crusaders Linda Johansson som wide receiver förra säsongen. Nu inleder 39-årige Johansson som quarterback i jakten på fjärde raka guldet. Foto: Lisa Olaison

I dag är det seriepremiär för Crusaders med Linda Johansson i en nygammal roll som quarterback.

– Det är en rolig roll men den är tuff. Men jag har ett lag omkring mig som jag vet kommer att göra mig bättre, säger Johansson som siktar på fjärde raka SM-guldet.

Den 24 oktober 2020 vann Carlstad Crusaders damlag tredje raka SM-guldet efter 28– 0 i finalen mot Örebro Black Knights på Tingvalla IP.

Sedan dess har de regerande mästarna från Karlstad fått vänta länge på en ny säsong och jakten på ett nytt guld. Årets säsong var tänkt att starta i våras men blev uppskjuten på grund av coronapandemin. Nu är det dock dags. Klockan 15.00 i dag spelar Crusaders premiären i Superserien på bortaplan mot Örebro.

– Det känns lite overkligt på ett sätt eftersom det var en lång försäsong innan säsongen sköts upp och nu har vi haft en kort period innan serien startar. Så det är lite overkligt att vi ska spela match nu igen. Men det är klart att det känns roligt, säger Crusaders Linda Johansson.

Valde att fortsätta

Det är ett Carlstad Crusaders som kommer till spel med rutinerade Linda Johansson i en nygammal roll som quarterback. 39-årige Johansson tvekade kring en fortsättning efter senaste guldet som var hennes tredje raka med Crusaders och totalt fjärde inräknat ett guld med Örebro från 2016.

– Jag kände mig ganska klar efter guldet i fjol. Men sedan pratades det under våren om att Sydney Green (quarterback 2020) skulle spela för oss igen den här säsongen och jag kände att det kan bli roligt att bygga vidare på förra säsongen. Sydney kan inte spela nu under hösten när säsongen sköts upp, men laget var då istället i en situation utan quarterback eftersom att vår nya Emilia Räty missar de två första matcherna då hon ska spela klart säsongen i Finland först, berättar Johansson och fortsätter:

– Vår huvudtränare Christian Forsman är även min sambo vilket såklart påverkar mig för det är fotboll dygnet runt hos oss och Christian är en fantastisk coach. Och jag tycker fortfarande att det är väldigt roligt att spela fotboll, det är mest att det finns andra saker i livet också. Men nu står vi här och snart är det match igen.

Det blev guld 2020 och i dag startar Crusaders säsong 2021. Karin Ullén och Linda Johansson (höger) blir återigen viktiga när Karlstadslaget är på jakt efter fjärde raka SM-guldet.
Det blev guld 2020 och i dag startar Crusaders säsong 2021. Karin Ullén och Linda Johansson (höger) blir återigen viktiga när Karlstadslaget är på jakt efter fjärde raka SM-guldet. Foto: Lisa Olaison

”Krävs väldigt mycket”

Förra säsongen spelade Linda Johansson som wide receiver samt reserv som QB bakom Sydney Green. Men nu är Johansson alltså tillbaka i en nygammal roll som ordinarie quarterback. En roll hon hade hos Crusaders 2018 när det också slutade det med SM-guld.

– Det krävs väldigt mycket mer att spela quarterback. Det är tuffare mentalt eftersom man måste ta beslut snabbt och man har mycket ansvar. Det är en rolig roll men den är tuff och jag har inte tagit några spel som QB på det här sättet i match sedan EM 2019. Men jag har ett lag omkring mig som jag vet kommer att göra mig bättre.

Ett Crusaders-lag som går för fjärde raka guldet.

– Det kommer att vara tuffa matcher men det är klart att vi har ambitionen att försvara vårt guld. Men ingenting kommer att komma gratis och de andra lagen är starka även om vi också har ett bra lag.

Vad blir nycklarna i premiären mot Örebro?

– Vi vet att Örebro alltid spelar fysiskt och har ett bra försvar. Det är lite jobbigt att vi nu inte vet så mycket om deras anfall eftersom att deras quarterback från förra säsongen har lämnat. Men nycklarna är att inte göra misstag även om båda lagen kommer att göra misstag i en premiär. Sedan är det nog bara pannben som gäller. Det kommer att bli en grisig match, det brukar inte bli något skönspel mot Örebro.

 Christian Forsman är huvudcoach i Carlstad Crusaders.
Christian Forsman är huvudcoach i Carlstad Crusaders. Foto: Tommy Andersson

Huvudcoach Forsman: ”Jätteviktigt”

Även rutinerade wide receiver Karin Ullén finns kvar i Crusaders och att duon Ullén och Johansson valde att fortsätta är något som huvudcoachen Christian Forsman uppskattar.

– Det är jätteviktigt. Framför allt kombinationen med Linda och Karin tror jag blir viktig i år när Linda går tillbaka som quarterback under de första två matcherna innan Emilia Räty ska axla QB-rollen. Det är ett gäng spelare som ansluter till oss när den finska ligan är färdigspelad så vi kommer att få slita på lite färre spelare i början på säsongen, säger Forsman och fortsätter:

– Karins förmåga att skapa saker på egen hand och Lindas beslutsamhet i QB-rollen är väldigt viktig. Hos en quarterback behövs många viktiga beslut under kort tid och det är inte lätt att lära sig snabbt utan det kommer med erfarenhet och så vidare.

Även Christian Forsman skriver under på att Crusaders går för fjärde raka SM-titeln.

– Ja, det är klart. Jag har svårt att se att man kan ha en lägre målsättning än föregående års resultat.

Crusaders wide receiver Karin Ullén kör på ytterligare en säsong.
Crusaders wide receiver Karin Ullén kör på ytterligare en säsong. Foto: Lisa Olaison

Artikeltaggar

Amerikansk fotbollCarlstad CrusadersCarlstad Crusaders damChristian ForsmanKarin UllénLinda JohanssonSuperserien dam

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.