Hoppa till huvudinnehållet

Många unga nyttjade drop in-vaccinering i Arvika: ”Var lättvindigt”

Publicerad:
Hanna Sahlberg, 23, passade på att få sin första dos via drop-in under fredagen.
Hanna Sahlberg, 23, passade på att få sin första dos via drop-in under fredagen. Foto: Oscar Walldén

I tre dagar under veckan har det funnits möjlighet för Arvika- och Edabor att ta första dosen – utan att behöva boka tid.

Vid mottagningen på Ritz har en hel del unga utnyttjat drop in-tillfället.

– Det var lättvindigt, säger 16-åriga Rebecka Brunsell.

Vaccinationen är inne i sitt slutskede och när AN under fredagen kollade läget vid Ritz var det en strid ström av, framför allt, yngre personer i vaccinationskön.

En av dessa var Hanna Sahlberg, som passade på att ta sin första dos via drop in – vilket var möjligt att göra under onsdag, torsdag och fredag.

– Jag går ju på Ingesunds Folkhögskola och hörde att man måste ta båda sprutorna i samma region, så när jag började i veckan tänkte jag bara ”drop in – perfekt, då kan jag komma hit och ta första sprutan”, berättar Hanna minuterna innan första dosen.

Har det funnits någon tvekan till att ta vaccin?

– Kanske lite i början när det var väldigt nytt, men jag visste så lite då bara. Sen har det inte varit någon tvekan när jag fick höra mer om det, då kändes det väldigt naturligt att ta sprutan, säger Hanna.

Hur känns det inför första sprutan nu då?

– Jag trodde inte jag skulle vara så nervös, men nu blev jag lite nervös faktiskt, haha.

Rebecka Brunsell, 16, valde att vaccinera sig via drop in i Arvika.
Rebecka Brunsell, 16, valde att vaccinera sig via drop in i Arvika. Foto: Oscar Walldén

Rebecka Brunsell,16, valde att ta sin första spruta genom drop in efter skolan.

– Det var lättvindigt och jag behövde inte boka tid, säger Rebecka.

Ingen tvekan till att ta vaccin?

– Nej.

Stephan Solvang, 19, har redan hunnit ta sin andra dos – dock inte via drop in. Han tvekade inte en sekund till att ta vaccinet.

– Så fort det öppnades upp så bokade jag tid direkt. Jag är dock från Karlstad, men jag bokade tid här i Arvika för det var där det fanns tid snabbast. Det är väldigt skönt för huvudet att veta att jag har gjort så mycket som jag kan göra hittills, säger Stephan.

Hur var upplevelsen?

– Jag är ganska rädd för sprutor, så första gången var det lite läskigt. Jag sa till sjuksköterskorna att jag är rädd, men jag fick saft, bullar och de gick med mig in – så det var jättetrevligt. Och sprutan kändes inte ens, jag visste inte ens att den gick in.

Stephan Solvang, 19, har precis fått sin andra spruta mot covid-19.
Stephan Solvang, 19, har precis fått sin andra spruta mot covid-19. Foto: Oscar Walldén

”Mer än vad vi förväntade oss”

Barbro Tindefjord är en av vaccinatörerna och hjälper till med planeringen som distriktssköterska. Hon konstaterar att flera har nyttjat drop in-möjligheten.

– Vi har haft bra uppslutning, tycker jag. Runt 20 stycken varje dag har vi haft, så det har gått bra. Det är nog mer än vad vi förväntade oss faktiskt, säger Barbro.

– Vi har ju väldigt många tider som är obokade också.

Är det fler unga som har kommit nu?

– Ja, vi har fått väldigt bra respons med de som är födda -05 och -04. Vi ligger ju över det snittet som de räknade med att det skulle komma och vi kommer säkert upp i 80 procent av alla i dag, säger Barbro Tindefjord.

Kan det bli aktuellt med drop-in även framöver?

– Vi har gjort ett försök den här veckan med drop in, för att se hur det blir framöver. Vi får väl ta nytt ställningstagande senare för att se hur det ser ut, säger Barbro.

Distriktssköterskan Barbro Tindefjord konstaterar att många unga har vaccinerat sig det senaste.
Distriktssköterskan Barbro Tindefjord konstaterar att många unga har vaccinerat sig det senaste. Foto: Oscar Walldén

Artikeltaggar

ArvikaCoronavirusetRegion VärmlandRitzVaccinationVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.