Hippies stängde gräns

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Smitthärden Ängsbacka.
Foto: Lisa Olaison

En så kallad tantrafestival i Ängsbacka utanför Molkom har gjort Värmland till åtlöje i övriga landet och fått de överkänsliga norrmännen att än en gång stänga gränsen. Skall man skratta eller gråta åt eländet?

En som blivit förbannad är den ofta frispråkige Daniel Schützer (S), kommunalråd i Årjäng, som skrev ett ilsket inlägg med mustigt språkbruk på Facebook. Och det är svårt att inte hålla med honom när han talar om ett gäng "anti-vaxxare" och "hål i huvudet".

Ängsbacka har ju länge varit ett tillhåll för vissa ur alternativrörelsen, och att 500 personer samlades, där många tydligen inte vaccinerade mot Covid-19, var att be om problem. Och mycket riktigt så har över en femtedel nu konstaterats smittade. Detta knuffade Värmland över på rött enligt det rigida norska sättet att räkna, och följaktligen stängdes gränsen i måndags igen.

Det här är ju snudd på sabotage av flummarna. Vi kan inte göra mycket åt att Norge inte tar hänsyn till att det är en begränsad klustersmitta, men folk borde ju faktiskt ta ansvar för vad de gör. Men det struntade arrangörerna i och de stoppade inte ens festivalen när det första fallet blev känt. Skammens rodnad vore nu klädsam hos dem!

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.