Nu blir det orienteringstävlingar i Värmland igen för första gången på ett år.
– Mycket efterlängtat, säger Christina Gabrielsson, ordförande i Värmlands orienteringsförbund.
I helgen öppnar Värmland sitt tävlande med en medeldistans utanför Kil och Värmlandsserien vid Kalhyttan i Filipstad.
– Vi kan tävla nästan som normalt. Folkhälsomyndighetens begränsning är ett tak vid 900 deltagare. Vi kommer sällan upp i så många deltagare i Värmland, säger Christina Gabrielsson.
Förra hösten kunde en del tävlingar genomföras i Värmland men då med skarpare restriktioner. Det fick till exempel inte vara mer än 50 deltagare samtidigt i skogen.
– Tävlingsmässigt blir det som vanligt med full klassindelning. Några arrangörer väljer att hålla igen på servicen, som dusch och kiosk, berättar Christina Gabrielsson.
Hur tror du att pandemin påverkat sporten?
– Jag befarar att vi tappar en del ungdomar eftersom vi inte kunnat genomföra några tävlingar eller träningsläger. Däremot har vi märkt ett stort uppsving som breddidrott. Aktiviteter som Naturpasset, Hittaut och Stolpjakten har varit mycket efterfrågade, säger Christina Gabrielsson.
Dubbla VM-guld
Själv har Christina Gabrielsson nyligen varit med på veteran-VM i Ungern. Hon följde med sin pappa John Larsson, 90 år, som så gärna ville åka dit. John kom hem med två guldmedaljer runt halsen.
– För honom betydde det väldigt mycket att komma dit och att få träffa sina orienteringsvänner, berättar Christina Gabrielsson.
Swimrun hos tomten
Samtidigt som tävlandet varvar upp i Värmland gör också Kils elitseniorer det.
Klubben ställer upp med ett herrlag i finska Jukolakavlen, världens största orienteringsstafett. Tävlingen avgörs nu i helgen över sju sträckor i Rovaniemi.
Bara att komma dit är ett stort företag. Det tar 16 timmar i bil till jultomtens hemstad, som ligger bara några kilometer från polcirkeln.
Väl på plats blir det speciella förutsättningar. Tävlingen i Rovaniemi går i ett område med stora mossar och det har regnat exceptionellt mycket senaste tiden.
– Arrangörerna varnar för att det kan bli swimrun, skrattar Andreas Uller, ankarman i Kils talangfulla och unga lag.
I laget springer nyförvärven för säsongen Jonas Andersson och Hugo Lillieström de två första sträckorna. De följs av Ludvig Eriksson, Lukas Olm, Olof Skoglund, Viktor Skoog och Andreas Uller.
– Vi är väl förberedda och har tränat på bra, berättar Andreas Uller.
Inställt 25-manna
Pandemin till trots och att Jukola i år går så långt norrut deltar ändå 12 500 orienterare i 2100 lag. Jukola skulle ha avgjorts i juni men flyttades fram på grund av cornapandemin.
En stafett som däremot inte blir av är svenska 25-manna. Arrangörerna har nu beslutat sig för att ställa in då man inte får tillstånd från berörda myndigheter att genomföra den.