Hoppa till huvudinnehållet

Emil tar över efter nestorn på Gjuteriet: "Det är ett hus med möjligheter”

Publicerad:
Emil Andersson är ny föreståndare på Gjuteriet, kulturhuset där ideella krafter samlas för att skapa, och delta i, kultur av olika slag.
Emil Andersson är ny föreståndare på Gjuteriet, kulturhuset där ideella krafter samlas för att skapa, och delta i, kultur av olika slag. Foto: Lena Richardson

I hela 35 år hade Hans Olsson varit föreståndare på Kulturhuset Gjuteriet, när han plötsligt avled i våras.

Emil Andersson är 29-åringen som just klivit in i rollen som ny föreståndare, med rätt att både förvalta och utveckla.

Hans Olsson var med redan från starten på Gjuteriet. Denna grundare och eldsjäls frånfälle var hastigt och högst oväntat och ställde styrelsen inför en svår uppgift: först klara allt det praktiska, sedan rekrytera en ny föreståndare.

Nu förvaltas hans arv i huset av en ny kraft som föreståndare.

– Jag tänker att jag ska ta tillvara på Hans arbete och ha kvar det som en kärna, och sedan utveckla verksamheten vartefter som vi ses att det krävs och vad vi kan tillföra kultursfären, säger Emil Andersson, som varit på plats i två veckor.

Återvänder till huset

Han är Grumskille från början, men bor i Karlstad och har själv tillbringat många timmar på Gjuteriet.

Dels har han haft en praktikanttjänst i huset hos Studiefrämjandet, dels har han varit deltagare här på sin fritid via musiken. Han är gitarrist och medlem i tre band och musikintresset föddes redan på mellanstadiet.

Särskilt många stunder på divanen blir det nog inte för Emil Andersson.
Särskilt många stunder på divanen blir det nog inte för Emil Andersson. Foto: Lena Richardson

– Kulturen har alltid funnits med mig och jag har varit i huset som deltagare tidigt. Det känns naturligt och härligt att komma tillbaka och att få vara med och påverka huset nu. Det känns som en ära, säger han.

Han är alltså väl insatt i Gjuteriets mångskiftande verksamhet. Här spelas det teater, musik, fikas, spelas och forskas med mera.

– Gjuteriet är ett kulturhus som vi vill ska vara inkluderande och öppet för alla. Det är många föreningar som verkar här. Elva föreningar är hyresgäster här, från foto till brukshundsklubb, säger Emil Andersson.

Många kulturföreningar har sin hemvist i Gjuteriet på Verkstadsgatan i Karlstad. Lennart Wettmark är ordförande i föreningen Karlstad Lever, som driver Gjuteriet.
Många kulturföreningar har sin hemvist i Gjuteriet på Verkstadsgatan i Karlstad. Lennart Wettmark är ordförande i föreningen Karlstad Lever, som driver Gjuteriet. Foto: Lena Richardson

Dålig tajming

2020 tog han examen från en utbildning i Göteborg till internationell kulturprojektledare. Där läser man om projektledning, ekonomi, kulturpolitik och mycket annat.

Timingen för examen var så där:

– Det var precis när allt stängde ner, säger han.

Under coronaåret fick han jobb inom skolvärlden istället, men ser nu fram emot att återvända till kulturen.

Påverka kulturlivet

– Att få vara med och påverka kulturlivet i en hemstad tycker jag känns väldigt givande och roligt. Det ser jag fram emot att få vara en del av.

Vilka förväntningar har ni på honom?

– Det är klart att vi vill att det som Hans har byggt upp och strukturerna här ska fungera, men sedan har vi också en förhoppning om att kunna utveckla verksamheten, säger Carina Ekman, styrelseledamot i föreningen Karlstad lever, som driver Gjuteriet.

Carina Ekman är ledamot i styrelsen för kulturföreningen Karlstad Lever.
Carina Ekman är ledamot i styrelsen för kulturföreningen Karlstad Lever. Foto: Lena Richardson

Bland annat hoppas hon och styrelseordförande Lennart Wettmark att Gjuteriet ska synas mer.

– Det kommer hela tiden nya generationer och nya föreningar och vi kan ha utrymme för sådana som inte tänkt på att det här är en möjlig lokal, säger Lennart Wettmark.

Fler publika evenemang, större besöksantal, att nå fler ungdomar och att lokalerna i huset ska utnyttjas ännu mer än idag är andra punkter, som kan komma upp när målen för Gjuteriet ska diskuteras på ett årsmöte i slutet av september.

Hus med möjligheter

I det dagliga arbetet för Emil Andersson kommer han att ansvara för föreningens fyra anställda men också för kontakter med de många föreningarna. Bredden är viktig, framhåller han.

– Det är ett hus där det händer väldigt mycket olika saker; ett levande hus och ett hus med möjligheter.

Emil Andersson har vetat sedan i somras att han skulle få jobbet. Nu har han verkat som föreståndare i två veckor.
Emil Andersson har vetat sedan i somras att han skulle få jobbet. Nu har han verkat som föreståndare i två veckor. Foto: Lena Richardson
Hans Olsson har avlidit: "Gjuteriet var hans livsverk"

Artikeltaggar

Café GjuterietEmil AnderssonFöreningslivGrumsHerrhagenKarlstadMusikNöje/KulturSamhälleTeaterVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.