Hoppa till huvudinnehållet

Uppvisning av Aetos Kronos i Jubileumspokalen

Publicerad:
Aetos Kronos och Magnus A Djuse segerdefilerar.
Aetos Kronos och Magnus A Djuse segerdefilerar. Foto: Lars Jakobsson

På förhand var det den bästa upplagan genom tiderna av Jubileumspokalen.

Men när vi stod med facit i hand var Aetos Kronos överlägsen.

– Jag är så glad för att jag har fått träffa den här hästen, sa Magnus A Djuse.

Aetos Kronos har hela tiden varit med i kulltoppen och han var även med i Elitloppet i år. Det som han har saknat är startsnabbheten men den visade han upp den här gången.

Aetos Kronos tog sig förbi Hail Mary från start och därmed kunde han i nästa skede ta över ledningen av Click Bait. I den positionen drog han på i ett hårt tempo, delvis på grund av att ena skygglappen åkte ner under loppet. Efter att han haft en klar ledning hela vägen vann han till slut överlägset på det tangerade svenska rekordet 09,9/2  140 meter.

– Han är lite speciell men inte så svår att köra som det ser ut från sidan. I dag bestämde jag mig för att ladda det som går och skulle vi ta oss förbi Hail Mary trodde jag på vinst. Jag kan inte med ord beskriva hur glad jag är för att jag fått träffa den här hästen, han har gett mig så otroligt mycket, sa Magnus A Djuse.

Tro på högre makter

I EM för ston kunde Mellby Free genom en andraplats lägga ytterligare 500 000 kronor till sina intjänade pengar. Mellby Free öppnade snabbt och efter den första kurvan kunde hon överta ledningen från Miracle Tile.

Mellby Free fick sedan Rebella Matters på sin utsida och det första varvet öppnades på 10,9. I den sista kurvan försökte Goop hålla Miracle Tile inlåst men det lyckades inte och Miracle Tile tog sig förbi.

Miracle Tile med segerkrans.
Miracle Tile med segerkrans. Foto: Lars Jakobsson

Kristian Malmin står som tränare men det är avlidne Trond Anderssen som är mannen bakom henne.

– Det här är väldigt speciellt, det är nästan att man börjar tro på högre makter. Trond hade en vinnare i lördags på V75 och nu en vinnare i ett av de största loppen vi har för ston i Europa. Alla som har stött på Trond vet vilken trevlig människa det var och det här känns lite extra. Jag har vunnit det här loppet ett par gånger innan men har aldrig känt på det sättet som jag gör nu, sa Erik Adielsson.

Himalaya tvåa

Himalaya Sisu och Kristian Lindberg har haft stora framgångar de senaste månaderna. I V75-5 blev det en ny stor framgång med en andraplats värd 50 000 kronor. Från ett bakspår körde Lindberg offensivt och Himalaya Sisu fick andra par utvändigt när fältet formerade sig. Från den positionen kom hon med en bra avslutning till andraplatsen bakom spetsvinnande Eight Hour.

V75-7 var Big Noon-pokalen. Här var Björn Goop i favoritposition med Asteroid och det blev seger. Helt enligt förhandsritningarna kom Asteroid till ledningen och la beslag på förstapriset på 300 000 kronor närmast före Whothehillareyou.

Asteroid spetsvann Big Noon-pokalen.
Asteroid spetsvann Big Noon-pokalen. Foto: Lars Jakobsson

Innan V75-loppen kördes Jäntungens lopp för kallblod. Här blev det seger för Björn Goop tillsammans med Öystein Tjomsland-tränade Våler Nikolai. Från ett springspår bar det av till spets per omgående och sedan hade de full kontroll på loppet.

Innan V75-spelet gjorde även Hunter Montana debut i Goops regi och det blev en knapp förlust mot favoriten Mellby Good från spets.

Artikeltaggar

Björn GoopErik AdielssonKristian LindbergMellby FreeSolvallaTrav

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.