Så stor blev BIK:s ekonomiska vinst: ”Det var rena Armageddon-stämningen”

Publicerad:
Torsten Yngveson, klubbchef i BIK Karlskoga. Foto: Kajsa Juslin

BIK Karlskoga gör en liten vinst ekonomiskt sett för det gångna verksamhetsåret.

– Det handlade om att överleva. När vi nu kan presentera ett plus på 63 000 kronor känns det bra, säger klubbchefen Torsten Yngveson.

När coronapandemin lamslog samhället fanns många frågetecken och orosmoln för bland andra BIK.

– Vi hade ett styrelsemöte våren 2020. Det var rena Armageddon-stämningen där det befarades allt från att vi skulle tvingas klappa ihop verksamheten till miljonförluster, säger Yngveson.

– Det gick, egentligen, inte att överblicka läget men att vi skulle visa ett plusresultat fanns inte med i min vildaste fantasi, fortsätter han.

Omsättningen

BIK har det gångna räkenskapsåret, som sträcker sig från 1 maj till 30 april, haft en omsättning som varit ungefär som tidigare år: uppåt 28 miljoner kronor.

Samtidigt som klubbchefen är positivt överraskad över det lilla plus som visas kan han inte låta bli att tänka på hur det kunde ha blivit om det varit tillåtet att ta in publik som vanligt, när laget nu lyckades så bra.

– Vi har, till exempel, beräknat att vi fått intäkter på cirka 3,5 miljoner kronor för slutspelsmatcherna om allt varit som tidigare, säger Yngveson.

Då tänker han på de två hemmatcherna i kvartsfinalserien mot Västerås och de fyra matcherna i Nobelhallen i semifinalen mot Björklöven.

Siffran 3,5 miljoner kronor grundas på publikintäkterna från våren 2017 då BIK nådde ända fram till sista kvalsteget i SHL-kvalet.

Ställt upp

– Vi visste ingenting om eventuella statliga stöd när pandemin bröt ut. Det har varit viktigt för vår överlevnad. Vi hade inte heller klarat oss utan alla privatpersoner och partners som ställt upp på ett fantastiskt bra sätt. Vi har gjort vad vi kunnat för att ge så mycket valuta som möjligt för våra partners även om vi inte kunnat bjuda tillbaka på det sätt som vi önskat på grund av restriktionerna som varit.

Samtidigt har kostnaderna blivit mindre på sina håll. Inte minst när det gäller resor på juniorsidan då säsongen avbröts tidigt för både J18-laget och J20-laget.

Han törs inte tro att faran är över utan fruktar att pandemin fortsätter att ställa till problem för samhället i stort och för idrottsklubbar.

– En stor del i vår intäktsmassa är förknippad med publik på matcherna. Det är inte lika ovisst som inför förra säsongen, då vi i stort sett inte fick ta in publik, men det är fortfarande ovisst, säger Yngveson.

BIK spelar sin första träningsmatch inför kommande hockeyallsvenska säsong tisdag 31 augusti när HV71 kommer till Nobelhallen.

– Vi får då ta in 300 sittande och 150 stående åskådare.

Säsongen 2019-2020 hade BIK ett snitt på de allsvenska hemmamatcherna på nästan 2 500 åskådare. Det är där omkring Karlskogaklubben hållit sig under senare år.

Att det betyder mycket om publikrestriktionerna blir mildare eller försvinner helt när serien börjar är det därför ingen tvekan om.

Egna kapitalet

BIK har efter det senaste räkenskapsåret ett eget kapital på 1,5 miljoner kronor.

Kravet på eget kapital för elitlicensen är pausat i och med pandemin, och hela elitlicensens krav är under utredning.

I samband med årsmötet, onsdag 25 augusti, presenteras det ekonomiska resultatet mer detaljerat.

Artikeltaggar

BIK KarlskogaIshockeyNobelhallenTorsten Yngveson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare