Ny undersökning: Majoritet för att sänka a-kassan

Publicerad:
Nivån på a-kassan är en av de faktorer som påverkar arbetslösheten allra mest. Det finns en stark forskningskonsensus om att högre a-kassa leder till högre arbetslöshet, skriver Caspian Rehbinder och Oliver Rykatkin. Foto: Jessica Gow/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Mer än två tredjedelar av befolkningen vill ha lägre a-kassa och lägre arbetslöshet. Bara en knapp tredjedel föredrar regeringens linje, skriver Caspian Rehbinder och Oliver Rykatkin.

Regeringen har misslyckats med jobben. Trots högt ställda löften om EU:s lägsta arbetslöshet har Sverige i dag en arbetslöshet på över tio procent – långt från den lägsta arbetslösheten i EU. Det behövs reformer för att få fler i arbete och stärka Sveriges ekonomi. Det behövs en arbetslinje, inte en bidragslinje.

Ett viktigt första steg är att återställa a-kassan. Regeringen har chockhöjt såväl grundbeloppet som taket i arbetslöshetsförsäkringen, trots att kunskapsläget är glasklart: högre a-kassa ger högre arbetslöshet. Enligt riksdagens utredningstjänst kommer regeringens höjning innebära 38 000 fler arbetslösa. Det motsvarar alla sysselsatta i hela Luleå, Kristianstad eller Solna.

Det behövs en arbetslinje, inte en bidragslinje. Det håller också befolkningen med om. Axiom Insight har för Timbros räkning frågat ett representativt urval av befolkningen vad de prioriterar: 20 000 kronor i a-kassa och färre arbetslösa, eller 26 400 kronor i a-kassa och fler arbetslösa. Nivåerna är satta utifrån regeringens senaste höjning av taket på a-kassan.

Så skriver du en debattartikel

Mer än två tredjedelar av befolkningen vill ha lägre a-kassa och lägre arbetslöshet. Bara en knapp tredjedel föredrar regeringens linje. Storleksordningen går igen hur man än bryter resultaten. Unga eller gamla; män eller kvinnor; företagare eller anställda; tjänstemän eller arbetare; högutbildade eller lågutbildade; storstadsbor eller landsbygdsbor. I samtliga grupper vill en majoritet ha lägre a-kassa och lägre arbetslöshet.

Bland LO-medlemmar vill drygt sextio procent se lägre a-kassa och lägre arbetslöshet. Till och med bland socialdemokrater och vänsterpartister är det en stor majoritet som vill se en arbetslinje hellre än en bidragslinje.

Nivån på a-kassan är en av de faktorer som påverkar arbetslösheten allra mest. Det finns en stark forskningskonsensus om att högre a-kassa leder till högre arbetslöshet. Konjunkturinstitutet konstaterade 2016 att ”högre nivå och varaktighet i arbetslöshetsförsäkringen främst ger högre och långvarigare arbetslöshet”.

I flera utredningar konstaterar intresseorganisationen Sveriges A-kassor att högre a-kassa ger högre arbetslöshet. Även finansdepartementet räknar med att högre a-kassa ger högre arbetslöshet, och oberoende forskningsinstitut bekräftar samma bild. Höjningen taket på a-kassan som blir kvar till 2022 kommer innebära högre arbetslöshet, högre långtidsarbetslöshet och en sämre återhämtning efter pandemin.

När regeringen höjer a-kassan är det ett medvetet val att också öka arbetslösheten. Det gör man i ett läge där Sverige befinner sig i ekonomisk kris. SCB:s arbetskraftsundersökning för juni 2021 visar att arbetslösheten är 10,3 procent. Nästan sexhundratusen personer vill jobba men kan inte.

Socialdemokraterna bedriver en politik som ökar arbetslösheten. För att Sverige ska komma på fötter efter pandemin med fler som arbetar behövs reformer för att öka incitamenten till att arbeta. Sverige behöver fler som arbetar, inte färre. Ett viktigt första steg på vägen är att sänka a-kassan.

Caspian Rehbinder

Arbetsmarknadsansvarig, Timbro

Oliver Rykatkin

Utredare, Timbro

Artikeltaggar

A-kassaArbetslöshetArbetsmarknadDebattEUKonjunkturinstitutetLORegeringenSCBSocialdemokraternaTimbro

Läs vidare