Hoppa till huvudinnehållet

Mathias Frykholm släpper ett företag – fokuserar på måleriet

Publicerad:
Konstnären Mathias Frykholm är nyinvald medlem i Värmlands konstnärsförbund och dessutom aktiv i – tills nyss – två gallerier. I september kliver han ur ett av dem, för att säkra mer tid till sitt konstnärliga skapande.
Konstnären Mathias Frykholm är nyinvald medlem i Värmlands konstnärsförbund och dessutom aktiv i – tills nyss – två gallerier. I september kliver han ur ett av dem, för att säkra mer tid till sitt konstnärliga skapande. Foto: Lena Richardson

Konstnären Mathias Frykholm har mycket på gång – så mycket att han nu väljer att kliva ur engagemanget i ett av de två gallerier han är med och driver.

Hammarökonstnären Mathias Frykholm är en av de drivande bakom både Carlstad Art Gallery och Hammarö Art Gallery.

Nu tar han snart klivet ut ur Karlstad-galleriet, som kommer att drivas vidare av kompanjonerna.

– Det viktiga för mig är att först och främst är jag ju konstnär. Jag får inte tappa det viktigaste och det är att skapa, säger han.

Som aktiv i två gallerier har tiden blivit knapp och för att hinna med både måleri och familj, måste han kapa i engagemangen. Från och med 1 september skalar han ner:

Lämnar ett galleri

– Jag släpper Carlstad Art Gallery och fokuserar här på Hammarö och på mitt skapande. Jag blir lite för tunt utbredd för att kunna vara med i två gallerier och skapa samtidigt, säger han och tillägger också att hans konst tar tid att skapa.

Han målar mycket exakt och detaljrikt och det kräver både tid och koncentration.

– Först och främst är jag konstnär och galleriverksamheten kommer sen, även om det är en jätterolig del i min arbetsdag som jag uppskattar mycket.

Invald i förbund

Mathias Frykholm konstaterar också att det hänt mycket på kort tid, både på de nya gallerierna som utvecklats fint och i den egna verksamheten. Tidigare i år blev det till exempel klart att han är en av de konstnärer som valts in i Värmlands konstnärsförbund. Det är en kvalitetsstämpel och leder dessutom till att han kommer att få vara med på en utställning i Karlstad under hösten, tillsammans med övriga nyinvalda i förbundet.

– Jag ser fram emot vad som kommer att hända nu och jag är väldigt inspirerad och taggad inför hösten och det kommande året. Det är så otroligt mycket som hänt nu under kort tid och det har hänt mycket de senaste två åren. Det är en jätterolig resa att vara med på förstås.

Omslagskonstnär

Senare i höst är Mathias Frykholm även bokaktuell. Han är en av konstnärerna som är med i ett stort samlingsverk med 65 nutida, nu levande nordiska konstnärer. Den kommer ut i slutet av oktober.

Mathias Frykholms blomsterflicka kommer att tryckas på omslaget på en ny konstbok, som ges ut i höst.
Mathias Frykholms blomsterflicka kommer att tryckas på omslaget på en ny konstbok, som ges ut i höst. Foto: Lena Richardson

– Det är ett stort värde för mig som konstnär. Det är roligt att det är en fysisk bok. Då blir det något bestående och det poppar ut från allt det digitala, säger han.

Mathias Frykholm röstades dessutom fram till omslagskonstnär. Hammarökonstnärens målning föreställande en blomsterflicka i Räggårdsviken ska pryda bokens framsida.

– Otroligt kul, vilken ära. Och ett otroligt bra sätt för mig som konstnär att nå ut.

Nyper sig i armen

Den tjocka konstboken kommer att säljas på sedvanligt vis, men också skickas ut till gallerier och andra konstaktörer.

– Jag hoppas att boken ska bli en kanal in, för ytterligare ett steg i konstkarriären, säger han som faktiskt redan nyper sig i armen ibland:

– Att överhuvud taget kunna livnära mig på något som varit mitt stora intresse genom livet – det är få förunnat och det får jag vara ödmjuk inför. Tänk att jag får göra det jag älskar så mycket på arbetstid!

Fanny offrade sig för konsten - marsdopp i Vänern blev konstverk
Carlstad Art Gallery ligger i Galleria Duvan. Det drivs vidare av övriga delägare när Mathias Frykholm lämnar i september.
Carlstad Art Gallery ligger i Galleria Duvan. Det drivs vidare av övriga delägare när Mathias Frykholm lämnar i september. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

Carlstad Art GalleryFöretagandeHammaröHammarö Art GalleryKarlstadKonstKonstnärMathias FrykholmNäringslivVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.