Hoppa till huvudinnehållet

Enda eleven hoppade av – nu läggs vård- och omsorgsprogrammet i malpåse

Publicerad:
Foto: Aron Eriksson

NWT berättade förra veckan att endast en elev antagits till vård- och omsorgsprogrammet vid Älvstrandsgymnasiet i Hagfors. Men nu har den eleven tackat nej. Därför pausas utbildningen.

Förra veckan var planen att utbildningen skulle genomföras. Eftersom en enda elev var antagen till vård- och omsorgsprogrammet så skulle elever vid IMYRK (Individuella yrkesprogrammet) erbjudas resterande lediga platser på programmet.

När nu den enda antagna eleven valt att tacka nej till utbildningen ändras planerna.

– Eleven tackade nej på grund av flytt till annan ort. I och med det hade vi ju inte någon antagen elev och kunde inte göra på något annat sätt än att sätta programmet på paus. För elever inom IMYRK kommer vi att ordna kurser inom vård- och omsorg, säger Jenny Dahlin, skolchef Hagfors kommun.

Jenny Dahlin, skolchef i Hagfors kommun.
Jenny Dahlin, skolchef i Hagfors kommun. Foto: Aron Eriksson

Men inför nästa läsår 2022-2023 ska marknadsföringsinsatser göras så att vård- och omsorgsprogrammet kan återuppstå.

– Vi ska göra rekryteringsinsatser för att skapa intresse inför nästa läsår så att vi får elever som vill läsa vård och omsorg. Marknadsföringsinsatserna ska till viss del ske lokalt i vår kommun. Vi kommer att koppla ihop oss med vård- och omsorgsavdelningen för att se vad vi kan göra. Vi hoppas ju också att pandemin släpper sitt grepp så att vi har prao i de här verksamheterna och att vi nästa sommar återigen kan erbjuda feriearbete inom vård- och omsorg.

Älvstrandsgymnasiet finns på Älvstranden bildningscentrum
Älvstrandsgymnasiet finns på Älvstranden bildningscentrum Foto: Peter Nilsson

Jenny Dahlin framhåller att problemet med att locka elever till att studera vård- och omsorgsprogrammet även finns i andra kommuner.

– På Vård- och omsorgscollege, där jag även sitter med är man oroad över läget och det tror jag även man är nationellt. Så jag tror det kommer att ske marknadsföringsinsatser på flera olika nivåer.

Endast en person antagen till vårdprogrammet–så gör kommunen med de vakanta platsernaFler Värmlandskommuner med bara en antagen till vård- och omsorgsprogrammet

Artikeltaggar

Hagfors kommunJenny DahlinSkola och utbildningVård- och omsorgsprogrammet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.