Hoppa till huvudinnehållet

Så vill nya chefen för kvinnosjukvården vända trenden

Publicerad:
Halläningen Nina Skantz tar över som verksamhetschef i kvinnosjukvården i Värmland den 1 oktober.
Halläningen Nina Skantz tar över som verksamhetschef i kvinnosjukvården i Värmland den 1 oktober. Foto: Foto: Privat

En bra arbetsmiljö som får personal att stanna och lockar ny.

Så vill Nina Skantz, ny chef för kvinnosjukvården, lyfta en verksamhet som tyngts av barnmorskebrist och chefsavhopp.

Den 1 oktober tillträder Nina Skantz som ny verksamhetschef för kvinnosjukvården. Hon kommer från Halmstad och är i dag avdelningschef för södra Hallands kvinnohälsovård, som har tre avdelningar.

– Jag är barnmorska och har ganska många års erfarenhet av yrket, säger hon.

Utöver det har hon också haft chefsuppdrag på kommunnivå och har en magisterexamen i hållbar organisering och hälsofrämjande ledarskap i hälso- och sjukvård.

Värmland är däremot ny mark för henne, men det var inget hinder för att söka jobbet som verksamhetschef.

– Jag sökte för att jag vill fortsätta att påverka och utveckla kvinnosjukvården i positiv riktning.

Turbulent tid

Kvinnosjukvården i Värmland har brist på barnmorskor, inte minst på förlossningen och i slutet av förra året slutade den dåvarande verksamhetsledningen. Även avdelningscheferna sa upp sig från sina chefsuppdrag i januari.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har också beslutat att göra en särskild tillsyn av kvinnosjukvården. Det framkom efter att myndigheten underkänt en utredning regionen gjort av en lex Maria-anmälan som rörde ett barn som avlidit några dagar efter förlossningen.

Ivo ska göra en tillsyn av kvinnosjukvården, bland annat sedan man underkänt en utredning av ett fall där ett spädbarn avled några dagar efter förlossningen.
Ivo ska göra en tillsyn av kvinnosjukvården, bland annat sedan man underkänt en utredning av ett fall där ett spädbarn avled några dagar efter förlossningen. Foto: Marie Blomgren

Nu leds verksamheten av en tillfällig ledning och Region Värmland har gett grönt ljus för att anlita inhyrda barnmorskor.

Det har varit en tuff period för kvinnosjukvården. Vad tänker du om det?

– Hälso- och sjukvården är ju en komplex organisation och det är klart att det är flera faktorer som har bidragit till att det har varit en turbulent tid. Jag tänker att den vård vi bedriver ska vara av god kvalitet och patientsäker, det är grundläggande, så därför välkomnar jag Ivos tillsyn, säger Nina Skantz.

Lockade personal

Hon vill också se framåt.

– Jag lägger ingen värdering i vad som har varit, ser inga hinder för att jag ska kunna tillämpa mitt ledarskap framöver på ett positivt sätt. Jag tar med mig det som har varit, men kommer tillsammans med ledning och personal att blicka framåt.

I sitt nuvarande jobb i Halland säger hon att hon lyckats förbättra både personaltillgång och arbetsmiljö.

– På min nuvarande arbetsplats så har vi haft bemanningsbarnmorskor, men det har vi fasat ut. Så jag har erfarenhet av att vända det och jag tror att det beror på att jag har jobbat intensivt med arbetsmiljön.

Fokus på arbetsmiljön

Hon säger att hon kan ta med sig sina tidigare erfarenheter till den värmländska kvinnosjukvården.

– En god arbetsmiljö ökar arbetsglädjen och vi får behålla personal i större omfattning, tror jag.

Hon menar att det handlar om att skapa arbetsplatser där personalen är delaktig och kan komma med idéer.

– Vi ska jobba tillsammans för att det ska bli bättre, säger hon.

Nina Skantz pekar också på att barnmorska är ett bristyrke i hela landet och att det är viktigt att jobba för att fler ska välja yrket.

Läs tidigare artiklar:

Kvinnosjukvården: ”Tufft läge” inför sommarenSå mycket kostar kvinnosjukvårdens expertgruppKvinnosjukvården får tillfällig ledningSpädbarn avled – tillsyn av kvinnosjukvården efter underkänd utredningAvdelningschefer på förlossningen hoppar avKrisen i kvinnosjukvården: Var femte barnmorsketjänst tom vid årsskiftet

Artikeltaggar

FörlossningKarlstadKvinnosjukvårdenNina SkantzRegion VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.