Hoppa till huvudinnehållet

Wargclou: ”Jag har fått ett enormt stöd - det värmer i hjärtat”

Publicerad:
Andreas Wargclou, rektor för Karlstads globala gymnasium.
Andreas Wargclou, rektor för Karlstads globala gymnasium. Foto: Tommy Andersson

Den rättsliga turbulensen runt Andreas Wargclou, rektor för Karlstads globala gymnasium, påverkade inte måndagens skolstart enligt rektorn själv.

– Det som hände är kopplat mot mig, inte skolan. Det är två helt skilda saker, säger han.

Tvisten mellan honom och hans förra arbetsgivare Academedia har bland annat lett till att han har fått sitt hem genomsökt av kronofogden, att han riskerar stämning för brott mot upphovsrättslagen och att han är polisanmäld för trolöshet mot huvudman.

Men när den nya gymnasieskolan för första gången slog upp portarna för höstterminen på måndagen gick allt enligt plan, säger Andreas Wargclou.

360 elever välkomnades av lärarna.

– Det gick alldeles utmärkt, det var en positiv stämning och vi hade en bra lunch på bryggan vid Karlstads CCC.

Globala gymnasiets rektor polisanmäld: ”Agerat brottsligt”Gryningsräd mot rektor efter massiv lärarvärvning: "Djupt illojalt”

Andreas Wargclou har inte märkt av någon oro hos elever och föräldrar med anledning av det som har hänt.

– Det har inte varit några frågor, däremot väldigt mycket stöd. Det är otroligt många som har ringt, skrivit, hört av sig och stannat mig på stan och så vidare, det värmer i hjärtat.

Rektor Andreas Wargclou: ”Det är mycket i anklagelserna som inte stämmer”

Enligt Wargclou har inte de rättsliga åtgärderna mot honom hindrat honom i hans arbete som rektor. Han blev till exempel inte av med några arbetsverktyg som dator, usb-minnen eller annat i samband med kronofogdens omtalade gryningsräd i hans bostad.

– De tog inte med sig någonting, inte en enda pryl.

Omskrivet skolbygge fuktskadat – tvingas starta i tillfälliga lokaler

Som om det inte räckte med stämningshot och polisanmälan mot rektorn har den nya skolan också drabbats av problem med lokalerna. Enligt planen skulle skolan starta i nybyggda lokaler i Fanfaren-området intill NWT, men på grund av en vattenskada under bygget kunde inte lokalerna invigas under sommaren som det var tänkt. I stället hyr skolan in sig på Karlstad CCC, men där kommer man bara att vara i några veckor. Fanfaren-bygget beräknas vara klart först i november, så skolan kommer att behöva mellanlanda i andra lokaler.

– Karlstad CCC har inte haft möjlighet att hyra ut till oss hela period fram till 1 november så därför kommer vi att ha 2500 kvadratmeter i Folkuniversitetets gamla skollokal på Orrholmen i Karlstad. Det blir fint det också.

Det har inte varit optimala förhållanden för dig som rektor inför skolstarten?

– Nej, det kan man lugnt säga. Jag har inte haft många fritidstimmar senaste månaderna, så är det.

Vad tänker du om framtiden med anledning av allt som hänt mellan dig och Academedia?

– Jag tänker att det är en process mot mig, inte skolan. Det är två skilda saker. Elever och föräldrar behöver inte vara oroliga, det är jag som får tampas med Academedia helt enkelt.

Artikeltaggar

AcademediaArbeteKarlstadKarlstad CCCKarlstads globala gymnasiumSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.