Hoppa till huvudinnehållet

Salig blandning skapar djävulskt sväng

Publicerad:
Kristin Evegård sjunger i singelaktuella Diablo Swing Orchestra. Foto: Alexander Crispin

De har en stor publik i Mexiko.

Nu börjar även USA och Europa visa allt större intresse för Diablo Swing Orchestra som släpper ny musik.

I dagarna släppte Diablo Swing Orchestra ett första spår från det kommande albumet "Swagger & Stroll Down the Rabbit Hole" som släpps i november. Den färska singeln heter "War Painted Valentine" och i vanlig ordning blandar bandet musikaliska ingredienser från vitt skilda håll.

– Det är en fullspäckad låt, börjar Kristin Evegård.

– Den har inspirerats av bland annat metalbandet Sepultura och samba. Vår musik är väldigt varierad, ingen låt är den andra lik.

Diablo Swing Orchestra bildades i Karlstad 2003 och är numera till viss del Stockholmsbaserat. Kristin Evegård som sjunger i bandet anslöt 2014.

– Tre av bandets åtta medlemmar kommer från Värmland, resten är utspridda över landet.

LOK medverkar

På singeln medverkar Martin Westerstrand Skans och Johan Reivén från det svenska energiknippet LOK. All den nya musiken är producerad av Roberto Laghi och inspelningarna har till största delen skett i Göteborg.

– "War Painted Valentine" är en reflektion över vår samtid. Låten handlar om det absurda läget vi befinner oss i, det är ett tema som går igenom hela albumet. Oro inför klimatet och tankar kring hur vissa av världens ledare kan ha hamnat där de är. Stora frågor, men de är även aktuella på vår hemmaplan.

Arbetet med den nya musiken har pågått under en längre tid och bandet och Kristin Evegård är väldigt förväntansfulla inför släppet då de äntligen får dela med sig av det de skapat.

– Det har varit en lång process. Nu är en singel ute, men vi ser såklart fram emot att få ut alla låtarna eftersom de är så olika.

Ni har en stor fanbase i Syd- och Mellanamerika, vilken respons har ni fått på singeln hittills?

– Vi följer lyssningsstatistiken hela tiden och Mexiko City är en av toppstäderna för oss. Dessutom har vi fått betydligt större spridning än tidigare i både USA och Europa med den nya singeln. Vi försöker närma oss hemmaplan.

Albumet "Swagger & Stroll Down the Rabbit Hole" släpps den 2 november och föregås av ytterligare ett singelsläpp.

Artikeltaggar

Diablo Swing OrchestraEuropaGöteborgHårdrockMusikNöje/KulturOperaRockUSA

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.