Hoppa till huvudinnehållet

Nyfödda Esse har covid – flögs med ambulanshelikopter och låg i respirator

Publicerad:
Esse ligger fortfarande inlagd på sjukhus. Läkarna vet ännu inte när han får komma hem.
Esse ligger fortfarande inlagd på sjukhus. Läkarna vet ännu inte när han får komma hem. Foto: Helena Karlsson

Nyfödda Esse har covid-19 och pendlar mellan liv och död. Efter ambulanshelikopter till Uppsala och veckor i respirator vill föräldrarna Moa Arvidsson och Hampus Andersson bara få hem sin lilla son.

– Vi blev oroliga, men trodde inte att det var så farligt för små barn. Där och då förstod vi inte vad som kunde hända, säger pappa Hampus.

Hampus Andersson och Moa Arvidsson väntade sitt andra barn när Hampus testade positivt för covid-19. Symptomen var lindriga, som en lätt förkylning, men för säkerhets skull testade sig även Moa. Hon kände inga symptom, men hemtestet visade positivt.

Två dagar senare, den 6 juli, föddes lilla Esse.

Men allt stod inte rätt till. När Hampus och Moa skulle få åka hem med sin nyfödde son upptäcktes det att Esses andning var onormalt snabb och han blev fort sämre. Bara ett par dagar gammal bekräftades han smittad med covid-19. Om han föddes med viruset eller blev smittad efter födseln är det ingen som vet.

Så i stället för att få komma hem till sitt nya rum, som fortfarande står och väntar med spjälsäng och nya filtar, fick Esse flygas med ambulanshelikopter till Uppsala och läggas i en liten respirator.

Hemma i Kil står Esses rum redo och oanvänt. Storebror Norton bestämde att deras rum skulle ligga intill varandra så att de enkelt kan springa emellan när de ska äta godis och titta på film tillsammans i hans säng.
Hemma i Kil står Esses rum redo och oanvänt. Storebror Norton bestämde att deras rum skulle ligga intill varandra så att de enkelt kan springa emellan när de ska äta godis och titta på film tillsammans i hans säng. Foto: Helena Karlsson

– Vi fick beskedet att han hade corona men ingen trodde att en så liten kunde bli så sjuk bara av covid så de fortsatte leta efter andra sjukdomar. Han testades för det mesta, men det visade sig vara covid det handlade om.

Allt vände från timme till timme. Även känslorna.

I Uppsala kopplades Esse upp till stora maskiner med slangar över hela kroppen. En liten syrgasmask träddes över näsan. Vid något av alla nålstick ledde en hudbakterie till blodförgiftning.

I en pärm från Akademiska sjukhuset i Uppsala står all vård nedskriven och förklarad. Sjuksköterskorna har också skrivit brev med uppdateringar efter varje avslutat arbetspass med Esse. ”Hej lilla killen, i dag har vi vänt på dig” inleds ett brev med klistermärken skrivet på färgglatt papper.
I en pärm från Akademiska sjukhuset i Uppsala står all vård nedskriven och förklarad. Sjuksköterskorna har också skrivit brev med uppdateringar efter varje avslutat arbetspass med Esse. ”Hej lilla killen, i dag har vi vänt på dig” inleds ett brev med klistermärken skrivet på färgglatt papper. Foto: Privat

– Läget var kritiskt. Personal fanns vid honom hela tiden för att hålla koll och vi visste ingenting, allt vände från timme till timme. Även känslorna.

Nygammal rädsla

Även om oron och rädslan var stor för Moa och Hampus var den inte helt ny. När Esses storebror Norton föddes för fyra och ett halvt år sedan blev det många månader på sjukhus. Han föddes för tidigt, redan i vecka 26.

– Det trodde man aldrig, att man skulle ha nytta av den tiden, men det har vi på sätt och vis nu. Med Norton var allt jätteläskigt, varje pip från maskinerna ledde nästan till ett nervsammanbrott. Nu vet vi vad varje pip betyder och vi vet vad maskinerna gör. Det är fortfarande läskigt, men inte på samma sätt.

Norton har sommarlov och vill springa, leka och bada, men förstår också att lillebror är sjuk. Han vet att Esse ligger i en likadan säng på sjukhuset som han låg i och är ofta och hälsar på.

Norton hälsar ofta på sin lillebror på sjukhus.
Norton hälsar ofta på sin lillebror på sjukhus. Foto: Privat

– Det blir inte många timmars sömn, man vill ju vara på sjukhuset så mycket som möjligt. Att slappna av eller koncentrera sig på jobb går inte, men mitt i allt det här har Norton blivit en räddning. Han behöver fortfarande få komma ut och han behöver äta, sådant vi annars inte hade haft en tanke på, säger Hampus.

Inställd hemfärd

Förra veckan skulle Esse ha fått komma hem från Centralsjukhuset i Karlstad. Hela familjen sov på sjukhuset för att åka tillsammans morgonen därpå. Kyl och frys fylldes till brädden för att påbörja hemmalivet, men Esses tillstånd vände igen.

– Vi hoppades ju. Nu har jag sex liter mjölk i kylen som bara är att kasta.

”Det är svårt att tänka klart. Livet fortsätter ju utanför det här men jag kan skicka ett jobbmejl, sedan tar det stopp” säger Hampus.
”Det är svårt att tänka klart. Livet fortsätter ju utanför det här men jag kan skicka ett jobbmejl, sedan tar det stopp” säger Hampus. Foto: Helena Karlsson

Läget är dock stabilt just nu. Vetskapen om att allt kan vända snabbt finns kvar, men varje litet framsteg är en seger.

Nu längtar Hampus efter att få hem Esse och Moa. Mitt i den totala krisen saknar han vardagens entoniga småsaker.

– Tänk att laga mat tillsammans, bara en sådan sak. Eller dricka kaffe tillsammans. Det är de små enkla sakerna jag saknar nu. Allt står bara och väntar.

”Barn blir inte sjuka”

”De flesta kan bli smittade av coronavirus, även barn. Barn som smittas blir ofta bara lite förkylda och behöver vila. Få barn blir allvarligt sjuka.”

Så står det på Folkhälsomyndighetens hemsida.

En nyfödd med så allvarliga symptom att tre dagar i livet höll på att bli allt verkade enligt Hampus både förvirra och förvåna sjukhuspersonalen.

– Det är läskigt. Vi trodde inte att det skulle vara någon fara för Esse, barn blir inte sjuka var vad vi hade hört. Men det kan de ju uppenbarligen bli. Nu vill vi bara få hem honom.

Artikeltaggar

BarnCoronavirusetFörlossningKarlstadKilPandemiSjukvårdUppsalaVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.