Insändare: ”Sveriges rättssystem belönar grov våldtäkt”

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Högsta Domstolen sänkte fängelsestraffet för en ung man som dömts för grov våldtäkt. Det ledde till att han fick skadestånd från staten, eftersom han redan hunnit sitta en tid i fängelse. ”Extremt provocerande”, anser insändarskribenten.
Foto: Magnus Andersson/TT
En man från Syrien med oklar ålder har dömts för grova kidnappningsvåldtäkter med tortyrinslag som inträffade 2017.

Mannen var vid tillfället asylsökande. Han och hans bror dömdes i tingsrätten till fängelse i tre år och tre månader samt utvisning för bland annat två fall av grov våldtäkt och människorov.

Mannen överklagade domen till hovrätten där han påstod att han var yngre än 18 år, men på grund av lågt bevisvärde skärptes fängelsestraffet. Därefter begärde mannen resning hos Högsta domstolen som däremot ansåg att mannen var under 18 år och därmed dömdes till ett lägre straff.

Då hade mannen redan suttit i fängelse en tid och åberopade att detta varit "påfrestande" och JK ansåg att mannen skulle kompenseras för "lidandet" med det "skäliga beloppet" 840 000 kronor.

Våra skattepengar går alltså till att kompensera en man som dömts för grova våldtäkter för hans "lidande" i fängelset.

Jag anser att detta är extremt provocerande och orättfärdigt användande av skattepengar. Vad ger det för signaler för skattebetalare? Ska vi belöna våldtäktsmän med våra skattepengar?

Mannen är ju dömd för grova våldtäkter och att hans ålder är oklar anser jag är av mindre vikt.

Detta är inget annat än en rättsskandal!

Helena

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.