Innovation är nyckeln till hållbar omställning

Debatt
PUBLICERAD:
Ett tydligt exempel på detta är batteritekniken, vars framsteg främst är synliga inom fordonsindustrin i och med övergången till elektriska fordon, skriver Jessica Polfjärd.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ofta tenderar den klimatpolitiska debatten att fixeras vid hur mycket vi ska minska våra utsläpp, men en minst lika viktig del är hur vi faktiskt åstadkommer minskningarna, skriver Jessica Polfjärd.

En av vår tids största utmaningar är att lösa klimatkrisen och politiken som förs måste göra detta möjligt. Tidigare i sommar antog Europaparlamentet en ny europeisk klimatlag som ska bana väg för EU att nå klimatneutralitet till år 2050. Men för att målen ska kunna bli verklighet behövs det ny teknik.

Det är en förutsättning när hela den europeiska ekonomin ska ställa om mot. Moderaterna har därför drivit igenom att den nya klimatlagen ska välkomna och uppmuntra innovation.

Ett tydligt exempel på detta är batteritekniken, vars framsteg främst är synliga inom fordonsindustrin i och med övergången till elektriska fordon. Men framtidens batteriteknik har fler möjligheter än så. När stora delar av världen ställer om från fossila bränslen till förnybar energi med mindre förutsägbar elproduktion kommer energilagring bli allt viktigare.

Även inom jordbruket finns det en enorm potential att dra nytta av ny teknik. Genombrott Crispr/Cas9, också känt som gensaxen, kan till exempel ändra i organismers gener för att dessa ska få önskade egenskaper. Tekniken förbättrar lantbrukares förutsättningar rejält. Här kan gensaxen användas för att skapa grödor som är resistenta mot såväl torka som skadedjur. Det skulle göra det möjligt att producera mat på ett mer effektivt och klimatsmart sätt.

Ofta tenderar den klimatpolitiska debatten att fixeras vid hur mycket vi ska minska våra utsläpp, men en minst lika viktig del är hur vi faktiskt åstadkommer minskningarna. Bättre batterier och ett mer ett effektivt jordbruk är bara två exempel, men gemensamt för alla dessa områden är att utvecklingen drivs av forskning och innovation. Men politiken har en viktig roll att spela genom att skapa ett ramverk som möjliggör och uppmuntrar till innovation.

Tyvärr finns det många politiska röster inom Europa som hellre sätter käppar i hjulet för innovation och verkar för att stänga ner snarare än att ställa om. Därför jobbar Moderaterna i Europaparlamentet för en EU-politik som möjliggör en hållbar omställning.

Jessica Polfjärd (M)

Europaparlamentariker

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.