Hoppa till huvudinnehållet

Spännande på Westombanan – och publiken på plats igen: ”Man har längtat”

Publicerad:
AN träffade flera motorsportentusiaster som var på plats för att heja på förarna i RallyX Nordic och SM under finalhelgen på Westombanan. Ett glatt under lördagen var ”Höljes On Tour”.
AN träffade flera motorsportentusiaster som var på plats för att heja på förarna i RallyX Nordic och SM under finalhelgen på Westombanan. Ett glatt under lördagen var ”Höljes On Tour”. Foto: Paulina Haglund

Äntligen fick de uppleva motorsport på plats igen. Höra ljudet av motorerna som jobbar och se sladdarna i gruset.

Många motorentusiaster befann sig med glädje vid anrika Westombanan i Arvika under lördagen och såg den stora finalhelgen för förarna i rallycross-SM och RallyX Nordic utspela sig i full action.

– Jag älskar detta. Man har längtat efter att kunna vara på plats, säger Monica Fallqvist från Alingsås.

Så fick publiken komma tillbaka till Westombanan. Den här gången för att ta del av den sjunde och sista deltävlingen i RallyX Nordic, samt se alla SM-klasserna avgöras.

Att komma i väg, se förarna in action. Vara mitt i den fartfyllda atmosfären där motorljuden sprider sig och gruset yr. Det är något många saknat.

När tävlingen arrangerades förra året i Arvika kunde ingen publik vara på plats på grund av coronapandemin. Men i år kunde åtminstone 600 åskådare besöka Westombanan – till mångas stora glädje.

Publiken fick äntligen ta del av rallycross igen.
Publiken fick äntligen ta del av rallycross igen. Foto: Paulina Haglund

Publiken på plats och hejar

– Det är kul att vara här. Det är intressant med bilar, säger Wiggo Johansson, 13.

Under lördagen, finalhelgens andra dag av tre, ramas Westombanan in av publik. Av de som tagit med sig stolar, fika och paraplyer mot regnet. På plats finns de som avsatt hela helgen, som gett sig i väg med husbilen för att uppleva högklassig rallycross på plats i Arvika.

Och visst blir arrangemang som det här någonting extra när publik är på plats.

– Heja, heja! hörs ett glatt gäng ropa en bit bort.

Från kullarna runt banan hejar publiken på finalhelgens förare och stämningen på plats är härlig. För många av helgens åskådare är finalhelgen en stor höjdpunkt.

Wiggo Johansson, 13, var på plats under lördagen.
Wiggo Johansson, 13, var på plats under lördagen. Foto: Paulina Haglund

Sommarens höjdpunkt

Vid Westombanan i Rackstad under lördagen möter jag gruppen ”Höljes On Tour”. Ett gäng som älskar motorsport och som med sina elva husbilar kommit till Arvika den här helgen för att heja lite extra på Finnskogas förare.

På plats vid motorbanan finns även motorsportentusiasterna Bent Kristiansen och Roy Arne Olsen från Charlottenberg. De är båda glada över att vara på plats och en trogen publik i rallyvärlden.

I ungefär 40 år har de åkt runt till olika platser och tagit del av olika motorsportarrangemang. Många besök och rallycrosstävlingar har det förstås blivit i Höljes genom åren. Men även på Westombanan i Arvika.

– Så fort det är arrangemang här på Westombanan så brukar vi vara här. Det är jättekul att vara här i helgen! Det är verkligen roligt med motorsport. Vi gillar farten och ljudet av motorerna, säger de.

Motorsportentusiasterna Bent Kristiansen och Roy Arne Olsen var på plats från Charlottenberg.
Motorsportentusiasterna Bent Kristiansen och Roy Arne Olsen var på plats från Charlottenberg. Foto: Paulina Haglund

Omtyckt finalhelg

Inte så långt från stolarna där Bent Kristiansen och Roy Arne Olsen sitter möter AN Sören och Monica Fallqvist som åkt från Alingsås till Arvika med sin husbil. I drygt 25 år har de besökt olika motorbanor i Sverige, men också utomlands, och tagit del av rallycross.

– Här på Westombanan i Arvika har vi varit i många, många år. Suttit här på kullen på alla dess ställen, när det ösregnat och när det varit sol. Men nu var det ett tag sedan. Det är en jättebra arrangerad och spännande tävling den här helgen och vi är så glada att det äntligen har kommit i gång och att vi kan vara på plats. Det är något speciellt med motorsport, med motorljudet och farten. Och så är man som en enda stor familj när man är i väg, säger de.

Ludvig Haugeby, 17, och Mikael Ottosson,17, var även de på Westombanan under lördagen.
Ludvig Haugeby, 17, och Mikael Ottosson,17, var även de på Westombanan under lördagen. Foto: Paulina Haglund

”Typ det roligaste som finns”

Ludvig Haugeby, 17, och Mikael Ottosson,17, var även de på Westombanan under lördagen. För dem är motorsport ett stort intresse.

– Det är typ det roligaste som finns, säger Ludvig Haugeby.

Finalhelgen har lockat människor i alla åldrar. På plats under helgen finns givetvis många som vill se Johan Kristoffersson köra på hemmabanan.

Och rallycrossstjärnan bjöd in publiken till show och fart under lördagen.

Totalsegern i RallyX Nordic har Kristoffersson redan säkrat. Dessutom är han perfekt placerad inför det stundande avgörandet i SM på hemmaplan. Kristoffersson avslutade lördagen med helgens snabbaste tid i Q3.
Totalsegern i RallyX Nordic har Kristoffersson redan säkrat. Dessutom är han perfekt placerad inför det stundande avgörandet i SM på hemmaplan. Kristoffersson avslutade lördagen med helgens snabbaste tid i Q3. Foto: Paulina Haglund

Kristoffersson snabbast

Kristoffersson avslutade nämligen dagen med helgens snabbaste tid i Q3 och var bäst i kvalet totalt sett.

Totalsegern i RallyX Nordic har Kristoffersson redan säkrat. Dessutom är han perfekt placerad inför det stundande avgörandet i SM på hemmaplan och alla förväntar sig att han, precis som förra året, kommer att åka hem från Westom med ett SM-guld i Supercar.

Kristoffersson kontrollerade hem sin semifinal under söndagseftermiddagen och är klar för final i Supercar-klassen på Westombanan.

Artikeltaggar

RackstadRallycrossTeam Westom

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.