Hoppa till huvudinnehållet

Löparessets bästa tips – här är Värmlands bästa motionsspår

Publicerad:
Sofie Nelsson som vi är vana att se henne. På bilden ser vi henne vinna Stadsloppet 2019. Nu spurtar hon i motionsspår och stigar runtom i Värmland.
Sofie Nelsson som vi är vana att se henne. På bilden ser vi henne vinna Stadsloppet 2019. Nu spurtar hon i motionsspår och stigar runtom i Värmland. Foto: Lisa Olaison

Hon springer varje dag, upptäcker ständigt nya platser med springskorna på. Sofie Nelsson är löpargurun med koll på Värmlands bästa motionsspår. Här tipsar hon om länets vackraste, trixigaste och roligaste slingor.

Det är den bästa tiden på året för morgonrundorna. Sofie Nelsson springer mer än gärna en tidig sommarmorgon, men kommer inte att lägga skorna på hyllan när höstmörkret och vintern kommer.

– Jag älskar att komma ut och springa på morgonen när det är ljust ute. Men det finns en charm att komma upp när det är mörkt och springa i snöblandat regn också, då är det extra gött att komma in igen, skrattar Sofie. Men att springa en sommarmorgon är ju något speciellt. En tidig, solig sommarmorgon innan det har blivit för varmt. Då startar jag dagen med att springa i skogen och och sedan ta ett dopp.

Har du en plan i huvudet när du beger dig ut för att springa?

– Oftast har jag en liten plan, som ”idag ska jag springa längre” eller ”idag blir det intervaller”. Men annars är det mycket känsla.

Sofie springer ofta i Tyrskogen, då det är hennes närmaste motionsspår. Men hon tar sig gärna till olika platser runtom i länet, och även till Dalsland där hon växte upp. Pandemin har gjort att hon sprungit på fler platser än hon kanske gjort om det var ett ”vanligt” år.

– Istället för åka ut och träffa folk har jag träffat olika leder, skrattar hon. Man behöver inte åka långt, det finns så otroligt många vackra platser att springa på.

Du har ju tidigare sprungit mycket lopp. Saknar du det?

– Ja, verkligen. Men man får göra det bästa av situationen. Springa nya leder på hemmaplan, springa mellan olika platser – Skutberget till Kil, till exempel. Nu tränar jag ju inte för specifika lopp, så jag får lägga upp det på ett annat sätt.

Sugen på att springa, vandra eller ta en utflykt och upptäcka nya platser? Här kommer Sofies bästa tips.

Tossebergsklätten bjuder på magisk utsikt.
Tossebergsklätten bjuder på magisk utsikt. Foto: Fredrik Finnebråth

Tossebergsklätten

En häftig plats. Två kilometer uppför och sen en superfin utsikt. Där finns även servering under säsong.

Kycklingleden

Lagom lång, den är lite trixig. Man får utsikt och den ligger vid vattnet. Den har allt! Ligger till och med vid badplats och det går absolut att doppa sig längs vägen också.

Brattforsheden bjuder på många olika typer av spår. Här kan man snickra ihop sin egen tur.
Brattforsheden bjuder på många olika typer av spår. Här kan man snickra ihop sin egen tur. Foto: Filip Kowalski

Brattforsheden

Superfint. Där finns det stigar i all oändlighet. Om man söker upp Brattforsheden kan man starta på olika ställen.

Branäs

Det är väldigt fint vid Branäsberget. Där finns det också leder åt alla håll och kanter. Man kan söka på Råaloppet om man vill ha hjälp med slingor.

Segerstad skärgård har flera spår att erbjuda. Här en bild från spångbron som går ut till Hamnholmarna.
Segerstad skärgård har flera spår att erbjuda. Här en bild från spångbron som går ut till Hamnholmarna. Foto: Solveig Voyce

Segerstad skärgård

Jättefint, man kan gå på spångar mot klipporna. Vattennära och vackert. Finns slingor på några kilometer, och så kan man bada. En nyupptäckt favorit från förra sommaren.

Cityrunda i Karlstad

Spring längs älven. Starta i stan, spring mot E18-bron och Färjestad, sen längs vattnet in mot stan, Gubbholmen och tillbaka. Man kan få ihop 5-6 kilometer och lägga på mot Inre hamn om man vill springa längre.

Jäverön

Finns en slinga runt hela ön som är fantastiskt fin. En perfekt blandning av trollskog, klippor och ängar. Som en sagovärld.

Frödingleden

En supercentral led i Karlstad, med badmöjligheter.

Rennstadsnipan

En favorit utanför Kil. Cirka fem kilometer med grym utsikt!

Artikeltaggar

BranäsBrattforshedenFriidrottJäverönRennstadsnipanSegerstadSofie Nelson RaskTossebergsklätten

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.