Hoppa till huvudinnehållet

Kil – På rätt spår och redo att växla in på ett nytt

Publicerad:
”Att vara på rätt spår innebär att man måste vara beredd på att byta spår. Samhället ändrar sig hela tiden”, säger kommundirektör Jan-Olov Ragnarsson.
”Att vara på rätt spår innebär att man måste vara beredd på att byta spår. Samhället ändrar sig hela tiden”, säger kommundirektör Jan-Olov Ragnarsson. Foto: Tommy Andersson

I Kil ligger inte kyrkan mitt i byn. Det gör järnvägsstationen.

Kommunen, med en järnvägsknut där tågen går åt fem håll, vill vara ”På rätt spår”.

– Dubbelt fyndigt, säger kommundirektör Jan-Olov Ragnarsson.

Det är sexton år sedan Kils kommun tog sin vision och sin kommunslogan ”På rätt spår”. Jan-Olov Ragnarsson var med och arbetade fram den.

Kommundirektör Jan-Olov Ragnarsson tycker att visionen stått sig bra genom åren.
Kommundirektör Jan-Olov Ragnarsson tycker att visionen stått sig bra genom åren. Foto: Tommy Andersson 2020

Står den sig?

– Ja, det tycker jag. Den betyder något. Att vara på rätt spår innebär att man måste vara beredd på att byta spår. Samhället ändrar sig hela tiden.

– Den har fyllt sin funktion för många frågar om den och tror att det handlar om järnvägen. Då får man tillfälle att förklara.

Men visst är den inspirerad av järnvägen?

– Ja, det är klart. Den blir dubbelt fyndig på det viset.

Fanns det fler förslag?

– Jag kommer inte ihåg. Jag tror att den satt rätt tidigt. Det var en tvärpolitisk grupp som höll på med visionsarbetet.

Har ni varit bra på att ha örat mot rälsen och på att byta spår?

– Ja, det tycker jag nog. Vi hade tappat många invånare en period och det har vi lyckats vända. Vi var också från början på det klara med att hela kommunen skulle leva. Det tycker jag också gått bra. I Fagerås till exempel, går huspriserna upp. Och några skolnedläggningar har inte varit aktuellt, säger Jan-Olov Ragnarsson.

”Jag tycker mycket om Kil. Det är bra här och det kommer mycket kunder till min restaurang”,  säger Xiao yu Li, som driver restaurangen Dumplings i Kil.
”Jag tycker mycket om Kil. Det är bra här och det kommer mycket kunder till min restaurang”, säger Xiao yu Li, som driver restaurangen Dumplings i Kil. Foto: Tommy Andersson
Mira, Cecilia och Melker Bergström är nyinflyttade i Kil.
Mira, Cecilia och Melker Bergström är nyinflyttade i Kil. Foto: Tommy Andersson

Cecilia Bergström, 38 år, med barnen Mira 4 år och Melker 6 år, är nyinflyttad till Kil från Karlstad. De är på väg till leksaksaffären.

Är Kil på rätt spår?

– Jag vet inte så mycket om det än men det är ett litet mysigt samhälle med nära till vatten och nära till skog. De är väldigt aktiva och fixar barnvänliga träningsspår. Så där kan man säga att de är på rätt spår, haha.

– Jag visste inte att kommunen var så inriktad på friluftsliv. Jag gillar träning så det passar mig bra.

Cecilia Bergström jobbar som många andra Kilsbor i Karlstad.

– Jag önskar att 61:an byggs om. Det är alltid kö ut ur Karlstad på eftermiddagarna.

Griser som kör bil?

”I Kil där grisera kör bil” är ett annat uttryck som kanske var vanligare förr och aldrig officiellt använt, men som fortfarande dyker upp när man pratar om Kil.

Var kommer det ifrån?

– Jag har ingen aning, säger Bengt Alsterlind som är uppvuxen i Kil.

Däremot delar han med sig av en lokal grishistoria.

– Det kom en kille springande ner för backen i Runnevål och ropade ”Har grisbilen åkt förbi?” ”Hurså”, blev svaret, ”har du ramlat av?”

”Vet inte”

Malte Hallquist, underhållare och föreläsare:

– Jag vet inte, har alltid tänkt att det har med Scan att göra.

Ing-Britt Bergström, Kilsprofil och bland annat ordförande i föreningen Freja av Fryken:

– Jag vet inte, det var väl nån som tyckte det var kul när vi hade Scan här.

Nej, det gick inte att komma närmare en förklaring den här gången heller.

En hel del bil körs det i alla fall längs Storgatan som går parallellt med järnvägen genom Kils samhälle.

– Jag tycker Kil är på rätt spår med mycket, sopsorteringen till exempel. Men det hade varit trevligt med ett riktigt centrum med ett torg. Nu är det mer som en westerngata, säger Malte Hallquist.

Uppifrån blir det ännu tydligare att Järnvägen har satt sin prägel på Kils centralort.
Uppifrån blir det ännu tydligare att Järnvägen har satt sin prägel på Kils centralort. Foto: Tommy Andersson
En sarkastisk kopp kaffe satte Säffle på kartanVarmt välkommen till barnkommun i Värmland: ”Kanske lite kaxig”Munkfors Ransäter – Hjärtliga människor i hjärtat av VärmlandHagforsborna om sin kaxiga slogan: ”Stämmer den?””Eda – en liten kommun med stora möjligheter”I Torsby finns en ständig säsong – men ingen kommunsloganDiffus kommunslogan i Filipstad: ”Jag hoppas på en ny”I Årjäng lyfter man fram entreprenörskapetLasse Anrell om uttrycket Arvika – kommunen med stake: ”Putslustig och grabbig”Globetrottern stortrivs i Storfors: ”Fan, det här är perfekt tänkte jag”Solstaden saknar slogan men har ändå sol i sinnetFörslag till ny slogan: ”Grums – där det luktar pengar”

Artikeltaggar

Bengt AlsterlindFageråsJan-Olov RagnarssonKilKommunsloganMalte HallquistSamhälleSommar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.