Hoppa till huvudinnehållet

Ekman ser en ljusning: ”Det är så skönt att det faktiskt ringer i telefonen”

Publicerad:
Diggiloo 2021 intog Badhusplan i Karlskoga i början av augusti. Det är ett av flera större evenemang som Ekman event arbetat med sedan restriktionerna började lätta. Foto: Isabelle Haglund Wigh

Allt eftersom samhället öppnar upp igen och restriktionerna lättar återvänder kunder och gäster till Patrik Ekmans verksamheter. Men än är det långt kvar innan allt är som vanligt.

För många företagare, däribland Patrik Ekman, slog pandemin hårt. Då Ekmans verksamheter till största delen handlar om evenemang och turism, försvann nästintill allt när pandemin gjorde sitt intåg i Sverige.

I maj förra året varslade Ekman Invest alla 100 anställda och företaget hade då tappat 90 procent av intäkterna.

Nu kan Patrik Ekman se en ljusning och han ser fram emot att få återanställa, även om vägen dit fortfarande är lång.

Och bitvis kanske krokig.

– Man ser en ljusning om vi pratar eventverksamheten. Vi har ju leveransverksamhet, där vi levererar tält, toaletter, bänkar... och så har vi evenemangsverksamheten där vi arrangerar evenemang, säger Patrik Ekman.

Företaget varslade och hyrde ut personal under pandemin. Vilket gör att de nu inte har tillräcklig bemanning för att växla upp alla delar av verksamheten.

– Vi har gjort mycket för att överleva corona och då att ställa om till att göra evenemang och skala upp leveransverksamheten samtidigt, det går inte, säger Patrik Ekman.

– Så evenemangsverksamheten har tagit paus.

Fokuset ligger nu istället på leveransverksamheten och där börjar det rulla på.

– Vi har byggt tält över hela Sverige, vi har levererat toaletter, i måndags var vi i Umeå och levererade grejer, vi har varit i Malmö, så det är på gång. Det är absolut inte i närheten av 2019, det kan man inte säga, men det är så skönt att det faktiskt ringer i telefonen, säger Patrik Ekman.

Via Nordic Toilet hyrs portabla toaletter ut.
Via Nordic Toilet hyrs portabla toaletter ut. Foto: Magnus Carlsson

– Det är kul att se att flera arrangörer har kommit igång.

Han tar upp Nöjesfabriken och Mariebergsskogen i Karlstad, samt Falsterbo horse show som några exempel.

– Och Diggiloo har vi åkt runt med, säger Patrik Ekman.

– Det har varit ganska stora evenemang, men de har ändå följt restriktionerna. Det är bara att ge en eloge till arrangörerna, de är så sjukt duktiga. Men till syvende och sist handlar det om det personliga ansvaret, det är oftast där det fallerar.

Fler hotellnätter

Gästerna har även börjat återvända till hotellen i viss utsträckning. Framförallt i Karlskoga och Kristinehamn har juli månad varit bra.

– Juli har varit fantastisk! säger Patrik Ekman.

– Nu hoppas vi bara att augusti, september fortsätter på samma nivå och att vi kan börja återanställa. Det ser jag fram emot.

Bara någon månad innan pandemin renoverades hela köket på stadshotellet och ny kökspersonal anställdes. ”Vi har ju inte fått visa vad stadshotellet kan än,” säger Patrik Ekman.
Bara någon månad innan pandemin renoverades hela köket på stadshotellet och ny kökspersonal anställdes. ”Vi har ju inte fått visa vad stadshotellet kan än,” säger Patrik Ekman. Foto: Adina Magnusson

Trögare går det dock i västra Värmland. Stängningar av norska gränsen har såklart påverkat, och överlag avsaknaden av utländska turister. Hotellet i Charlottenberg är dessutom stort.

– Det är ett jättehotell med 200 hotellrum. Vi kommer aldrig fylla det utan att få den utländska turismen. Det är den som saknas.

Att gästerna och evenemangen kommer tillbaka har dock inneburit vissa bemanningssvårigheter. Patrik Ekman berättar om en dag i juni när stadshotell vid lunchtid vad halvfullt och tre bord var bokade till kvällen. Sju timmar senare var både hotellet, och restaurangen, fullsatt.

– Jag har all respekt och ödmjukhet inför personalen, för det är de som sliter och ser till att orka, säger Patrik Ekman.

– Det är jävlar anamma, det är ingen som har lagt sig ner. Alla har kämpat och det är jättekul att se.

Artikeltaggar

DiggilooKonserterKristinehamns kommunNöje/KulturPatrik EkmanStadshotellet KristinehamnTurism

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.