Hoppa till huvudinnehållet

Socialchefens svar om Maggan: ”Det har vi självklart kännedom om”

Publicerad:
"När det gäller upphandlingen har kommunen erbjudit Kvinnohuset stöd hur man lämnar in material till upphandlingen", skriver Helén Willyams.
"När det gäller upphandlingen har kommunen erbjudit Kvinnohuset stöd hur man lämnar in material till upphandlingen", skriver Helén Willyams. Foto: Helena Lundberg

Det finns fortfarande frågetecken angående upphandlingen av kvinnojouren Maggan i Karlskoga. Men nu ger Karlskogas socialchef Helén Willyams sin syn på situationen.

Det har varit svårt att få svar från både socialnämnden och socialförvaltningen om upphandlingen av kvinnojouren Maggan.

Men nu har socialförvaltningens chef Helén Willyams gett tidningen generella svar via mejl.

"Karlskoga kommun deltar i upphandlingen av skyddat boende gemensamt med andra kommuner i regionen och det har vi självklart kännedom om. Vi har ingen egen representant i upphandlingsgruppen denna gång utan Degerfors representerar oss.", skriver Willyams i mejlet.

Hon fortsätter med att förklara upphandlingens bakgrund.

"Kommuner behöver ha ett nätverk runt om i landet med skyddade boenden och kvinnojourer, detta nätverk måste finnas på plats och hålla kvalitetsmått och det är bakgrunden till upphandlingen. Det gäller även Karlskoga kommun."

Willyams menar att det ofta är bråttom när kvinnor, med eller utan barn, behöver skyddat boende, vilket gör att man inte hinner kolla om det är en bra verksamhet och ett bra boende.

"Vi har en skyldighet för kvinnor och deras barn att ha koll på att verksamheten är bra. Det blir tyvärr vanligare att kvinnor och dess barn inte kan bo kvar på orten på grund av risker, även i Karlskoga."

Willyams skriver även att Karlskoga kommun har ett gott samarbete med Kvinnojouren och är mycket nöjda med dem. Dessutom ska de båda parterna träffas med jämna mellanrum och diskuterar problem samt informeras om verksamheten.

"Kvalitetsmått"

"När det gäller upphandlingen har kommunen erbjudit Kvinnohuset stöd hur man lämnar in material till upphandlingen eftersom de uttryckte att de inte har kunskap för det. Kommunen är mån att ha fortsatt gott samarbete med Kvinnohuset.", skriver Willyams.

Men frågan som både kvinnojouren med flera ställt kvarstår, varför det inte fördes en dialog med kvinnojouren Maggan angående upphandlingen.

I en tidigare artikel säger Cecilia Heikkinen, ordförande i Kvinnoföreningen mot våld i Karlskoga och Degerfors:

– Det var ingen information som hade gått ut till oss, så vi hade lika gärna kunnat ha missat det.

Samtidigt som Heikkinen berättar att det var av en ren slump att de fick reda på upphandlingen genom Örebros kvinnojourer.

Angående stödet vid upphandlingen som kommunen ska ha erbjudit Kvinnohuset enligt Willyams kan man fråga sig om det har varit tillräckligt i och med ett tidigare uttalande av Heikkinen.

– När vi hade frågor så kunde de inte svara, sen tog de bort saker och sa att det inte gällde för oss, säger Heikkinen i en tidigare artikel.

Willyams avslutar mejlet med följande:

"Det finns inga tillståndskrav från IVO idag på att få öppna ett skyddat boende. Många gånger har medföljande barn bevittnat våld och de fått bryta upp från skola och kamrater med mera. Detta har uppmärksammats och regeringen har gjort en utredning om detta utifrån barnrättsperspektivet."

Läs de tidigare artiklarna:

Artikeltaggar

Cecilia HeikkinenHelén WillyamsKarlskogaKarlskoga kommunKvinnojouren MagganSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.