Hoppa till huvudinnehållet

"Väg 741 är en livsfarlig väg”

Publicerad:
En slingrande 70-väg utan belysning utgör en fara, framhåller signaturen Vroooom.
En slingrande 70-väg utan belysning utgör en fara, framhåller signaturen Vroooom. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag vet att boende efter vägsträckan tidigare har påpekat problematiken, och det som det handlar om är väg 741. För att tydliggöra så är det vägen som startar i Skattkärr och går till Ulvsby, men insändartexten handlar endast om de första 1,5 kilometrarna av nämnda väg från Skattkärr fram tills grusvägen tar vid.

Det är denna sträckan som de boende i Skattkärr, Göstahult och Björknäs har att förhålla sig till när de vill gå eller cykla ned till Skattkärr om man inte går via motionsspåret. Här rör sig alltså barn, vuxna och pensionärer som promenerar med eller utan husdjur och barnvagnar, tillsammans med cyklister och mopedister på samma vägsträcka. Kort sagt så är det en vägsträcka som används flitigt året runt och vi använder alla vägbanan, eftersom vägavsnittet inte har någon trottoar, och det finns heller inget cykelfält.

Det som gör vägen farlig är att det är en total avsaknad av belysning på nämnda sträcka tillsammans med en hastighet som tillåter 70 km/tim. Väg 741 används som genomfartsled av allt från tunga fordon till personbilar och motorcyklar och det är här problematiken kommer in.

Vägavsnittet vi pratar om är slingrande, böljande och smalt vilket inte inbjuder till högre hastigheter enligt Trafikverket. Inget kunde vara mer felaktigt!

På nämnda avsnitt av vägen så är det direkt farligt att gå även om man möter en bilist som faktiskt håller hastighetsbegränsningen, just på grund av vägens utformning och avsaknad av ljussättning.

Har man dessutom otur och går sträckan en höst- eller vinterkväll när mörkret infunnit sig och föraren kommer farande som tycker det är väldigt charmigt med en slingrande ”skogsväg” och dess utmaningar, eller när det tunga fordonet kommer från det ena hållet och möter bilisten från det andra hållet och mitt i allt detta står den som promenerar. Reflex hjälper inte då kan jag säga.

Under vinterdelen av året så skulle man kunna tro att detta inte är ett problem, men inget kan vara mer fel. Vi som bor där möter bilarna som kommer med sladd när vi kommer och går, vi är även de som får dra upp bilar som kört av vägen ned i diket av just samma orsak. På vintern så är det direkt livsfarligt att gå den sträckan.

Jag har personligen sett folk hoppa ned i diket för att inte bli påkörda.

Vad händer den dagen när det kommer någon som inte kan hoppa ned i diket? en förälder med barnvagn? Ett barn som inte förstår att det måste av vägen för att inte bli påkört? Pensionären som inte hör bilen, eller inte kan hoppa?

Om ni vill arbeta förebyggande så bör ni göra förändringar innan någon förolyckas.

Vroooom

Artikeltaggar

InfrastrukturInsändareSkattkärrTrafikTrafiksäkerhetUlvsby