Förslaget: Karlstad blir ny beredskapsflygplats

Publicerad:
Karlstad föreslås bli en av de nya beredskapsflygplatserna, enligt Trafikverket. Foto: "NWT ARKIV"

Trafikverket vill utöka antalet beredskapsflygplatser från dagens tio till 22.

Nu föreslås Karlstads flygplats bli en av de nya att gå från temporär till permanent beredskapsflygplats, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Trafikverket har utrett behovet av fler beredskapsflygplatser under en längre tid, något som blivit än viktigare under pandemin.

– Under coronapandemin har det blivit tydligare att de nuvarande flygplatserna inte räcker till, säger Katarina Wigler som är strategisk planerare på Trafikverket till Ekot.

Karlstad har tidigare varit en temporär beredskapsflygplats, något som förlängts under pandemin. Efter utredningen föreslås man nu bli det permanent.

– Det är positivt att regeringen inser vikten av krisberedskap för alla medborgare. Vi tar emot uppdraget med glädje och stolthet, sade Camilla Sperling, vd på Karlstad Airport, i ett tidigare uttalande.

Beredskapsflygplatser används till samhällsviktiga transporter, till exempel akuta sjukvårdsärenden eller för polis- och försvarsinsatser, även utanför ordinarie öppettider.

De föreslås bli nya beredskapsflygplatser

Jönköping, Karlstad, Kiruna, Linköping-Malmen, Lycksele, Mora, Skavsta, Uppsala-Ärna, Örebro. Trollhättan-Vänersborg, Växjö och Kristianstad.

Källa: Trafikverket

Artikeltaggar

KarlstadKarlstads flygplatsNyheterTrafikverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare