Hoppa till huvudinnehållet

Tyst minut för Kenneth Johansson på säterträff med riksdagsledamöter

Publicerad:
Riksdagsledamöter och andra politiker samlades till en säterträff på Kårebolssätern.
Riksdagsledamöter och andra politiker samlades till en säterträff på Kårebolssätern. Foto: Morgan Bäckvall

Det var meningen att förre landshövdingen och ordföranden i Svensk fäbodkultur Kenneth Johansson skulle delta i en säterträff på Kårebolssätern i Stöllet under fredagen.

Istället blev hans bortgång föremål för tända ljus, tal och en tyst minut. I närvaro av inbjudna värmländska riksdagsledamöter.

Förre landshövdingen Kenneth Johansson var till sin bortgång ordförande i Förbundet svensk fäbodkultur och utmarksbruk, FSF, och vice ordföranden Olle Berglund och sekreteraren Carin Gislén Schönning fanns på plats.

Nio värmländska riksdagsledamöter och andra politiker hade före Kenneth Johanssons bortgång bjudits in till en säterträff på Kårebolssätern öster om Stöllet där frågor om sätrars och fäbodars verklighet och framtid skulle skulle lyftas.

Mötet kom att inledas med en tyst minut.

Carin Gislén Schönning, hyllar sin styrelsekollega, förre landshövdingen Kenneth Johansson, som fram till sin bortgång var ordförande i FSF.
Carin Gislén Schönning, hyllar sin styrelsekollega, förre landshövdingen Kenneth Johansson, som fram till sin bortgång var ordförande i FSF. Foto: Morgan Bäckvall

– Jag blev invald samtidigt som Kenneth i styrelsen och jag har sagt flera gånger att jag har aldrig stött på en sådan mycket bra ledare som han. Han förde in så mycket positiv energi i vår styrelse och vårt förbund, säger Carin Gislén Schönning.

– Den stora frågan som han drev var att vi med våra fem regionala föreningar skulle få gemensamma stadgar och tala med en mun gentemot myndigheter. Från 1 januari 2021 är vi ett förbund med de regionala föreningarna under oss. Han har lärt oss hur vi ska gå på högre maktpositioner när vi ska driva våra frågor, tillägger hon.

Riksdagsledamöterna fick ställa frågor och fick svar av bland annat Olle Berglund och inte minst av Ingela Kåreskog, ordförande i Föreningen för Kårebolssäterns bevarande.

– När jag kom med i fäbodrörelsen var vi väldigt splittrade som organisation och det är först nu och det är tack vare Kenneth som vi har blivit ett förbund, nu är tillsammans, säger Olle Berglund.

Ingela Kåreskog berättar om säterkulturen på Kårebolssätern.
Ingela Kåreskog berättar om säterkulturen på Kårebolssätern. Foto: Morgan Bäckvall

Frågor som drivs är bland annat ”Hinder och möjligheter för att nå ökad naturbetesdrift”. Det finns idag cirka 200 lantbrukare med fäbodåtaganden, cirka 280 medlemmar i FSF, cirka 200 fäbodar som har statligt stöd, och att man behöver öka antalet genom ekonomisk stimulans, generösare tolkning av regelsystemet och flera miljöersättningsgrunder.

Marléne Lund Kopparklint (M), en av riksdagsledamöterna som besökte Kårebolssätern.
Marléne Lund Kopparklint (M), en av riksdagsledamöterna som besökte Kårebolssätern. Foto: Morgan Bäckvall

– Jag tycker det är viktigt att bevara kulturarvet och det är viktigt ur ett miljö- och klimatperspektiv. Det är viktigt att politiskt lyfta de här frågorna. Jag skulle vilja säga att det finns ett intresse av oss på Värmlandsbänken att bevara det här kulturarvet. Vi har hört talas om det och talat om det, men aldrig varit här och sett det på riktigt och att det är det som har dragit och att vi är här, säger riksdagsledamoten Marléne Lund Kopparklint (M).

Artikeltaggar

FäbodIngela KåreskogKårebolssäternKenneth JohanssonNyheterPolitikStölletTorsby kommunVärmlandsbänken

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.