Hoppa till huvudinnehållet

Tantrafestival stänger gränsen – 106 bekräftade fall

Publicerad:
Reporter Amos Friedman
Amos Friedman
amos.friedman@nwt.se
Under fredagen blev Värmland en rödlistad region av Norge.
Under fredagen blev Värmland en rödlistad region av Norge. Foto: Grundseth

Under fredagen meddelade norska regeringen att Värmland går från att vara en orange region till att bli röd.

Smittskydd Värmlands bedömning är att ökningen av nya fall i huvudsak beror på klusterutbrottet i Ängsbacka.

Det första coronafallet på Ängsbacka upptäcktes den 29 juli. Sedan dess har antalet bekräftade fall ökat och under fredagsförmiddagen bekräftade Region Värmland att det hittills har konstaterats 106 fall av covid-19 i Ängsbacka.

Klusterutbrottet på Ängsbacka kommer efter deras tantrafestival, vilket NWT tidigare har rapporterat om där uppemot 500 personer har deltagit. Efter utbrottet beslutade Ängsbacka att ställa in den planerade festivalen Sexibility.

– Det var 96 bekräftade fall i går förmiddag och idag förmiddag är siffran 106 bekräftade fall i Ängsbacka, skriver Mats Andersson, kommunikatör på Region Värmland, i ett mail till NWT.

Värmland blir rött

Ökningen av fallen bedöms även vara orsaken till att Norge under fredagen vid klockan 12 meddelade att Värmland går från att vara en orange region till en röd.

Detta innebär att det kommer finnas krav på inreserestriktioner och inresekarantän, vilket kommer gälla från och med måndag den 16 augusti.

Anna Skogstam, smittskyddsläkare, hade under fredagen inte möjlighet till en intervju. Men i ett mail till NWT meddelar hon att ”vår fortsatta ökning i huvudsak bedöms bero på klusterutbrottet i Ängsbacka”.

Om du är fullvaccinerad eller har haft covid-19 de senaste sex månaderna och har intyg för detta är du undantagen inreserestriktionerna.

Artikeltaggar

Anna SkogstamCoronavirusetVård och omsorgVärmlands länÄngsbacka

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.