Hoppa till huvudinnehållet

Polsk fotograf spräcker den amerikanska drömmen

Publicerad:
Polsk fotograf Łukasz Jaszak ställer ut på Galleri Ekdahl.
Polsk fotograf Łukasz Jaszak ställer ut på Galleri Ekdahl. Foto: Lena Richardson

När polske fotografen Łukasz Jaszak gästar Galleri Ekdahl med en stor kollektion bilder från USA, är det knappast den amerikanska drömmen han visar.

– Den är en lögn, slår han fast.

Hemlösa och drogmissbrukare. Ruffiga miljöer och hotande misär. Även om många av personerna han fångat på bild ler, är det en tuff bild av det amerikanska samhället han förmedlar.

Łukasz Jaszak bor i Lublin i Polen, men bilderna är tagna i Los Angeles, Kalifornien och Phoenix, Arizona.

– De visar den inte så vackra sidan av Hollywood. Jag har överraskat många med att det är så här det ser ut där. Det är bara att köra genom grannskapet så ser man det här, säger han.

Kontrasterna blir tydliga i Łukasz Jaszaks bilder. Även i det hemlösa och trasiga finns plats för ett leende, och strax bortom det fattiga finns det glättiga.
Kontrasterna blir tydliga i Łukasz Jaszaks bilder. Även i det hemlösa och trasiga finns plats för ett leende, och strax bortom det fattiga finns det glättiga. Foto: Łukasz Jaszak

– Det som fascinerar mig mest är karaktärerna. Det är något typiskt amerikanskt med det, att alla de här människorna är karismatiska på något sätt.

Varför är inte den soliga sidan intressant för dig, den amerikanska drömmen?

– Om du tittar på de här bilderna inser du att den amerikanska drömmen är en lögn. Drömmen kan sluta på gatan också.

Första utställningen

Galleristen Magnus Ekdahl hittade Jaszaks bilder på nätet och egentligen skulle han ställt ut redan förra året. Då satte pandemin stopp, men nu är det dags.

– Det är min första utställning på ett riktigt galleri, säger han.

Bilderna togs 2019:

– Det känns nästan lite konstigt att se dem nu, för idag skulle alla de här personerna haft ansiktsmask på sig. Det är nästan lite retro över dem!

Artikeltaggar

FotograferingGalleri EkdahlHemlösHerrhagenKalifornienKarlstadKonstPolenResorUSAUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.