Hoppa till huvudinnehållet

Misconduct hyllar Kristinehamn med ny video

Publicerad:
Videon som Misconduct släpper fredagen den 13 augusti är inspelad bakom Lantmännens silo. På bilden ses Fredrik Olsson på sång och gitarr, Erik Ydlinger på gitarr samt Simon Guidoum på bas.
Videon som Misconduct släpper fredagen den 13 augusti är inspelad bakom Lantmännens silo. På bilden ses Fredrik Olsson på sång och gitarr, Erik Ydlinger på gitarr samt Simon Guidoum på bas. Foto: Privat

Kristinehamnsbandet släpper nu en hyllning till 1990-talets Kristinehamn.

– Vi har den ungdomsverksamhet som fanns i Kristinehamn då att tacka för de framgångar vi haft, säger Fredrik Olsson, sångare och gitarrist i bandet.

Misconduct, som spelar en blandning av punk och hardcore, firade 25 år som band förra året. I samband med det lanserade bandet flera ölsorter ihop med Wermlands Brygghus. Nu är Misconduct aktuella både med en ny video, Behind locked doors – som är inspelad i Kristinehamn – och en ny vinylskiva med titeln Like the old days.

– Det är låtar från 1995-96 som vi remastrat och putsat upp lite, förklarar frontmannen Fredrik Olsson.

Det är han som skrivit texten till låten Behind locked doors, som nu fått nytt liv med en ny video som släpps fredagen den 13 augusti på Youtube. Låten är inte tidigare utgiven. Men det var den, som inskickad demo inspelad på klassiska Saltmästar’n, som ledde fram till bandets första skivkontrakt.

– Texten är ung och naivt skriven, men jag var bara 17 år när jag skrev den, säger Fredrik och menar samtidigt att mycket av det som han satte ord på då är minst lika aktuellt nu.

– Många låtar handlade om klimatångest redan innan det begreppet fanns, säger han och beskriver det unga Misconduct som ett politiskt band med tankar kring klimat och jämlikhet mellan människor.

Misconduct lyfter fram hur viktigt musiklivet i Kristinehamn varit för bandet som spelat på fullsatta arenor på olika håll i världen.
Misconduct lyfter fram hur viktigt musiklivet i Kristinehamn varit för bandet som spelat på fullsatta arenor på olika håll i världen. Foto: Privat

Kristinehamn hade ett mycket levande musikliv på 1990-talet med stor ungdomsverksamhet.

– Kristinehamn var på musikkartan i Sverige då och Saltmästaren, där vi hade replokaler, inspelningsstudio och spelningar, var ett Mecka för oss ungdomar, säger Fredrik Olsson och fortsätter:

– Nu vill vi hylla staden och tiden då vi växte upp och det starka musikliv som var då.

Videon till Behind locked doors är alltså filmad i Kristinehamn, i området intill bakom Lantmännens silo.

– Vi växte upp med ett starkt skräckfilmsintresse och har inspirerats av det. Videon ska vara lite som en horrormovie och jag tycker den blev riktigt fräck, säger Fredrik.

Nya skivan heter Like the old days och släpps i september.
Nya skivan heter Like the old days och släpps i september. Foto: Privat

Vinylskivan släpps en månad senare, den 13 september, och många har redan förbokat ett album.

– Den är nästan slutbeställd redan innan den är släppt, berättar Fredrik och inflikar att vinylskivan blir exklusiv.

Inför släppet har bandet badat i nostalgi och letat fram lite gamla bilder, originalkassetter samt gamla rullband.

– Det är sjukt vad mycket som hänt med utvecklingen sedan dess. Samtidigt är det inte mycket vi behövt göra med de gamla låtarna för att få det att låta bra, avslutar Fredrik Olsson.

Nu lanseras ett riktigt punkölMisconduct sänder live från Christinateatern

Artikeltaggar

MisconductMusikWermlands brygghusYoutube

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.